VIŠE OD ZABAVE

Rekonstrukcija mjesta zločina, ublažavanje boli... Znate li gdje se VR sve koristi?

06.10.2023 u 08:53

Bionic
Reading

Mjesta zločina, svemirske letjelice, arheologija, podaci i bol – kako virtualna stvarnost čini razliku na mjestima na kojima to možda nikada ne biste očekivali?

Virtualna i proširena stvarnost nisu samo zabava i igre. Ova je tehnologija zapravo postala vrlo korisna u mnogim različitim industrijama i sektorima.

Euronews donosi popis od pet neočekivanih upotreba virtualne stvarnosti:

Rekonstrukcije mjesta zločina

Virtualna stvarnost mogla bi 'transportirati' porote izravno na mjesto zločina ili u trenutak samog zločina. Ova vrsta sveobuhvatne rekonstrukcije pomaže u odgovorima na odlučujuća pitanja u sudnici: je li ta osoba doista mogla posegnuti za pištoljem s mjesta na kojem je stajala? Je li netko doista mogao ući kroz taj prozor, a da ga netko ne vidi?

Kroz detaljnu rekonstrukciju mjesta ili događaja, porote mogu donijeti odluku na temelju onoga što su same doživjele pomoću VR-a, a ne samo slušajući iskaze svjedoka. Ovu obećavajuću primjenu VR-a istražuju i razvijaju različite europske institucije. Institut za forenzičku medicinu Sveučilišta u Zurichu u Švicarskoj predstavio je sustav koji omogućava interaktivnu vizualizaciju mjesta zločina.

Slično tome, projekt na Sveučilištu Staffordshire u Ujedinjenom Kraljevstvu, u suradnji s policijskim snagama, također se bavi razvojem alternativnog načina prikazivanja mjesta zločina kroz virtualnu stvarnost.

Izgradnja svemirskih letjelica

Proizvođači satelita sve više koriste virtualnu stvarnost u sastavljanju novih svemirskih letjelica. Euronews je posjetio proizvođača zrakoplova Thales Alenia Space u Španjolskoj kako bi saznao kako koriste VR u sastavljanju satelitske opreme. Prije su tehničari bili vođeni 2D kartom kako bi sastavili svaku svemirsku komponentu na platformi.

Sada, zahvaljujući proširenoj stvarnosti, stavljaju naočale i mogu odmah vidjeti gdje točno trebaju biti postavljene komponente na stvarnoj opremi. Tako uštede na vremenu i materijalima, a VR im pomaže i da budu mnogo precizniji, da imaju sve potrebne informacije pred očima i slobodne ruke za sastavljanje dijelova.

Arheologija

Europski istraživači transformiraju arheološka i kulturna nalazišta u 3D okruženja koja će se istraživati ​​u VR-u. Istraživači snimaju slike mjesta pomoću dronova, što im omogućuje lak pristup mjestima koja bi inače bila teško dostupna. Samo mjesto i pronađeni artefakti zatim se rekonstruiraju u detaljno virtualno okruženje.

Korisnik može istraživati ​​okolinu i artefakte. Ovaj alat ima veliki potencijal za arheološka istraživanja, ali također daje široj javnosti jedinstvenu priliku istraživanja mjesta kojima ne može svatko pristupiti.

Upravljanje velikim podacima

Alat za virtualnu stvarnost osmišljen je kao pomoć u upravljanju i analizi podataka. Uzima vizualno 'dosadne' podatke i pretvara ih u okruženje u kojem sve komponente imaju određeni oblik, veličinu i boju. Ovo pomaže korisniku da brzo identificira što traži i stupi u interakciju s tim objektima na instinktivan način.

Zahvaljujući ovom alatu, umjesto da sjedi za stolom i gleda u zaslon, korisnici će obavljaju svoj zadatak na mnogo dinamičniji i uzbudljiviji način koristeći 3D prostor oko sebe.

Ublažavanje boli

Različita VR iskustva posebno su dizajnirana za medicinsko liječenje i mogu pomoći u ublažavanju određenih bolova uzrokovanih rakom, opeklinama i rutinskim medicinskim postupcima. Već ima dokaza i o ublažavanju simptoma kronične boli.

Uranjanjem u VR, pozornost uma i tijela prebacuje se sa sadašnjosti na virtualno okruženje, djelujući na naše neurobiološke mehanizme. Umjesto da osjeća bol ili tjeskobu, tijelo je u interakciji sa svojom novom okolinom.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, u 2015. više od 29.000 ljudi u SAD-u se predoziralo lijekovima protiv bolova koji su se izdavali na recept, pa su tim veći izgledi da bi VR mogao predstavljati nefarmakološku alternativu liječenju.