MOŽE LI SIGURNIJE

Redact - novi ljubimac tajnih agenata?

30.04.2013 u 17:10

Bionic
Reading

U Redactu su toliko sigurni u svoj sustav da nude 10 tisuća funti onome tko uspije probiti njihovu enkripciju i pročitati poruke

Blackberryev sustav slanja instantnih poruka, koji su mnogi proglašavali najsigurnijim, mogao bi dobiti dostojnu zamjenu u obliku Redacta.

Britanska tvrtka koja je osmislila i razvila aplikaciju nada se da će dobiti blagoslov britanske vlade za uporabu Redactae u državnim institucijama i tijelima. Za sad je to dopuštenje dobio samo BlackBerryev sustav BB7.

U Redactai su uvjereni kako će proći sve sigurnosne provjere i čak nude nagradu od 10 tisuća funti (90 tisuća kuna) onome tko razbije njihovu enkripciju.

Redact Secure Messenger, za razliku od drugih aplikacija za brzo dopisivanje, ne šalje podatke preko servera, već uspostavlja direktnu vezu između dva korisnika.

Na taj način smanjuje se mogućnost presretanja i probijanja poruka na samom serveru.

Osim što kao zaštitu koristi trostruku enkripciju poruka, dodatna opcija je i mogućnost brisanja poruka na primateljevu uređaju. Na taj način pošiljatelj može biti u potpunosti siguran da su svi tragovi razgovora 'izbrisani'.

Aplikacija od korisnika ne traži osmišljavanje korisničkog imena, već im automatski dodjeljuje PIN.

Redact Secure Messenger trenutačno je dostupan samo za iPhone (po cijeni od 35 kuna), ali iz Redacta najavljuju širenje i na druge mobilne platforme te na računala.