TEHNO SAVJETI

Računalo vas ne sluša? Ako ima ove simptome, uzročnik je memorija

14.02.2021 u 08:01

Bionic
Reading

Pobrojali smo pet najčešćih simptoma oštećenog RAM-a. Ako vaše računalo nailazi na neke od njih, vrijeme je da se uputite prema servisu ili jednostavno kupite novu memoriju

Problemi s RAM-om ili radnom memorijom ne bi se smjeli zanemariti, kažu iz Makeuseofa. Riječ je o ključnom dijelu računala koji se, iznenađujuće, kvari češće od svih ostalih komponenti.

RAM je odgovoran za 'suživot' i rad svih aplikacija na vašem računalu. Najveći potrošači radne memorije najčešće su operativni sustavi i web preglednici, no u načelu - čim je program složeniji, on troši više RAM-a. Ovo su najčešći simptomi neispravne radne memorije.

Pad performansi

Jedan od najčešćih simptoma oštećene memorije je sporiji rad. Ako vaše računalo radi brzo kad ga pokrenete, no uskoro počne usporavati, moguće je da je riječ o kvaru memorije. Simptomi su najočitiji u aplikacijama koje troše puno RAM-a poput Photoshopa, videoigara i web preglednika.

U ovom slučaju, naravno, krivac ne mora biti samo RAM. Možda program troi resurse ili CPU neracionalno troši memoriju. Jedan od najčešćih uzroka je, doduše, oštećen RAM. Ovo možete provjeriti tako da ponovno pokrenete račnalo ali bez pokretanja dodatnih aplikacija. Ako je brzina sustava jednako brza sve do trenutka kad ste 'zakrcali' dovoljno memorije, možda je vrijeme za kupnju novih modula.

Nasumično rušenje sustava

Kao što je i sa degradacijom performansi, rušenje računala ne znači da je problem s RAM-om, no ako je riječ o kvaru memorije - to je jedan od glavnih simptoma.

Pokvareni RAM se najčešće 'javlja' u obliku nasumičnog ponovnog pokretanja računala. Ako dobijete BSOD (plavi ekran smrti) svaki put kad ovorite neku aplikaciju, možda je problem u njoj, a ne u vašem računalu. Ako se rušenje sustava pojavljuje nasumično i nema veze s nikakvom aplikacijom, možda je problem u RAM-u.

Jedan jako česti simptom pokvarenog RAM-a je ponovno pokretanje računala svaki put kad pokušate instalirati nešto novo.

Video kartica se odbija pokrenuti

Pri svakom pokretanju računala trebali biste čuti kratko pištanje. Taj zvuk je potvrda PC-ja da su video i zvučne komponente računala uspješno uključene. Ako ne čujete pištanje, nešto se nije učitalo i moguće je da nešto nije u redu s RAM-om. Također ćete vrlo vjerovatno na ekranu vidjeti upozorenje o problemima s pokretanjem računala.

Ponavljamo, ovo nije ekskluzivni simptom pokvarene memorije - možda je greška u video kartici. Ako na Macu čujete trostruko pištanje pri pokretanju, računalo vam prijavljuje kvar RAM-a.

Korumpirane datoteke

Korumpirane datoteke su jako česti znak neispravne memorije. Ako sve čepće nailazite na probleme sa korumpiranim datotekama, samo je pitanje vremena kad više nećete moći pokrenuti svoje računalo te da ćete morati razmisliti o dvije stvari - češćim sigurnosnim kopijama i kupnji nove memorije.

Neispravne informacije o količini RAM-a

Bez obzira koje računalo koristili, provjera memorije ne bi trebala biti teška. U Windowsima kliknite desno na Start, odite do stavke System > About i vidjet ćete osnovne statistike računala - uključujući RAM.

Ako imate Mac, odite na Apple > About This Mac i klikinte na Overview. Vidjet ćete osnone statistike, uključujući i RAM. Ako je broj koji čitate jednak količini memorije koju ste instalirali, RAM nije problem. Ako vidite drugi broj, googlajte serijski broj vašeg računala i dodatno provjerite.

Kako provjeriti RAM u Windowsima?

Windowsi dolaze sa ugrađenim alatom za dijagnostiku memorije. Kako biste ga pokrenuli, pritisnite Windows+R, napišite mdsched i pritisnite Enter. Windows će ga pitati za ponovno pokretanje računala nakon čega će odraditi nekoliko testova i vratiti vas na ekran - ako imate problema s memorijom, rezultate možete pronaći u Taskbaru.

Druga opcija je Memtest - aplikacija koju pokrećete na isti način i koja se smatra jednim od najboljih alata za provjeru memorije - koristi se preko dvadeset godina.

Kako provjeriti RAM u MacOS-u?

Mac isto dolazi sa ugrađenim sustavom za provjeru memorije. Kako biste ga pokrenuli, ponovno pokrenite računalo i držite pritisnutu tipku D, nakon čega će vas sustav odvesti na ekran na dijagnostiku.

Noviji modeli imaju automatsku dijagnostiku memorije. Korisnici starijih verzija morat će ući u karticu Hardware Tests, kliknuti na polje pored Perform extended testing (takes considerably more time) i kliknuti na Test.