RuNet, internet zatvorenog tipa

Putin naredio, Duma odobrila: Rusija početkom studenog počinje testirati vlastiti internet

29.10.2019 u 13:17

Bionic
Reading

Da Rusija mora stvoriti vlastite samodostatne dijelove interneta u slučaju da joj Zapad onemogući pristup globalnom web prostoru, govorio je predsjednik Vladimir Putin još u veljači ove godine. No dosad je sve ostalo na najavama

Ruska vlada započet će u studenom ispitivanja interne verzije interneta, izolirane od mreža drugih država, javljaju tamošnji mediji. RuNet bi navodno trebao zaštiti ruski internetski sustav od kibernetičkih napada izvana, omogućavajući mu da djeluje nepovezano s ostatkom svjetskog interneta.

Tako barem tvrde vlasti, dok kritičari upozoravaju da su ti testovi zapravo dio šireg pokušaja izolacije ruskih građana od okolnog svijeta i njegovih utjecaja.

Ovo nije prvi put da Rusija tvrdi da testira takav kapacitet. Slična vježba, najavljena za travanj ove godine, nikad nije pokrenuta. Da Rusija mora stvoriti vlastite samodostatne dijelove interneta u slučaju da joj Zapad onemogući pristup globalnom web prostoru, govorio je predsjednik Vladimir Putin još u veljači ove godine. Do svibnja mjeseca proguran je i zakon koji to omogućava. Stvaranje ruskog interneta, takozvanog RuNeta, podržao je i ruski parlament Duma, a zakon bi trebao stupiti na snagu do 1. studenog.

Nacionalni program digitalne ekonomije zahtijeva od ruskih pružatelja internetskih usluga da osiguraju rad u slučaju da strane sile pokušaju izolirati zemlju putem interneta. Naime, NATO i njegovi saveznici već su prijetili da će Rusiju sankcionirati zbog navodnih učestalih kibernetičkih napada i drugih online ometanja.

Rusi bi trebali izgraditi vlastiti domenski sustava imena, takozvani DNS, tako da internet može funkcionirati i ako se prekinu veze s tim međunarodno razmještenim poslužiteljima. Korijenske poslužitelje za DNS trenutno nadgleda 12 organizacija, a nijedna od njih ne nalazi se u Rusiji. Međutim, mnoge kopije temeljnog adresara mreže već postoje u Rusiji pa bi mrežni sustavi mogli nastaviti raditi čak i ako se Rusiji ukine pristup serverima.

Nikad poduzetim testiranjem, najavljenim za travanj, Rusija je trebala provjeriti sposobnost usmjeravanja podataka prema ruterima pod kontrolom ruskih vlasti. Internetski promet filtrirao bi se tako da se zadrži mogućnost komunikacije između računala koja se nalaze u Rusiji no prekinula bi se svaka veza sa svijetom. RuNet bi trebao omogućiti nesmetano sufranje internetom, ali unutar ruskih granica i pod nadzorom tamošnjih vlasti.