MLADI INOVATORI

Punjenje smartfona energijom vlastitog tijela? Da, ako pitate ovog genijalca iz Zagreba

17.11.2018 u 15:49

Bionic
Reading

Za inovaciju nazvanu 'Punjenje pametnog telefona pomoću statičkog elektriciteta ljudskog tijela' dobio je zlatnu medalju na sajmu u Njemačkoj. No, ne planira stati na tome

S međunarodne izložbe inovacija iENA 2018 u Nuernbergu (Njemačka) jedan se mladi hrvatski inovator kući vratio sa zlatnom medaljom. Konkurencija nije bila zanemariva: na sajmu sa 70 godina tradicije ove godine predstavljeno je više od 850 inovacija iz 34 zemlje svijeta, dok je sam sajam posjetilo je više od 30 tisuća posjetitelja.

Naš je inovator zlatnu medalju dobio za inovaciju nazvanu 'Punjenje pametnog telefona pomoću statičkog elektriciteta ljudskog tijela'. Zove se Dorian Crnoja i pohađa četvrti razred Srednje tehničke škole Fausta Vrančića u Zagrebu, gdje na svojim inovacijama radi pod mentorstvom profesora Mladena Marušića.

TEHNO SAVJETI

Kad Android poludi: Našli smo rješenja najčešćih boljki na vašem smartfonu

Pogledaj galeriju

O čemu se radi? Pa, osmislio je narukvicu koju se nosi oko zapešća ruke, a koja skuplja električnu energiju vašeg tijela i izravno ju šalje u mobilni uređaj.

'Ideja se pojavila još u drugom razredu srednje škole, dok sam bio u labosu kod profesorice Višnje Fratrić i ostao bez energije u bateriji mobilnog uređaja. Palo mi je na pamet kako bi bila fora uz sebe imati neki izvor energije koji bi bio stalan te za koji ne bih morao mariti jesam li ga napunio ili nisam. Stoga sam razvio ideju punjenja mobitela električnom energijom tijela. Nakon godine dana razvoja uz mentorstvo profesora Marušić odlučio sam se na izradu samog uređaja', rekao je Crnoja tportalu.

Razvoj koncepta potrajao je nekoliko mjeseci. No, jednom kad je sve u glavi posložio kako treba, sam uređaj je izradio za osam sati, dodao je. Za drugi, poboljšani, prototip s kojim je nastupio na izložbi iENA trebalo je ipak više vremena - mjesec dana.

Deset tisuća kuna za razvoj

Razvio ga je uglavnom sam, traživši podršku profesorice Fratrić i profesora Marušića tek kad bi zapeo. Ipak, posebno ističe podršku mentora Marušića. 'Vodio me i usmjeravao na puteve k uspjehu. Ne znam da li bih uspio bez njega', priznao je Crnoja.

Najveći izazov bio je prigušiti ostalih pojava koje se događaju na tijelu, kao i naći odgovarajuću opremu te dijelove. U pomoć je priskočila tvrtka Bazzar.hr za koju je Crnoja radio preko praznika tijekom dvije godine, kako s materijalom tako i znanjem te savjetima.

Crnoja procjenjuje kako je izrada prototipa koštala više od deset tisuća kuna. No, trud i ulaganja su se isplatili. Osim u Njemačkoj njegov je izum dobio nagradu na sajmu Inova mladih u Zagrebu. Sam put u Njemačku mu je, kaže osigurao nova znanja te novi široki spektar razmišljanja, i u poduzetničkom duhu i u znanstvenoj domeni.

Želi u proljeće iduće godine nastupiti i na sajmu inovacija u Ženevi (Švicarska), ali mu nedostaje dvije tisuće eura za put. 'Nadam se kako će neka državna ustanova dati novce za put kako bih mogao predstavljati Hrvatsku', optimističan je Crnoja.

Mladi inovator tvrdi kako za prototip, iako još nije usavršen, već stižu ponude iz raznih dijelova svijeta. Stoga ga planira tijekom narednih mjeseci proširiti. No, ne namjerava se zaustaviti na njemu - već razmišlja o novim proizvodima s kojima će krenuti u osvajanje tržišta.