SVIJET RAČUNALA

Prošlo je 36 godina - sretan ti rođendan, Macintosh

24.01.2020 u 15:01

Bionic
Reading

Macintosh je, u vrijeme svojeg izlaska, predstavljao zadnji krik tehnologije, a njegova ostavština utjecala je na način na koji koristimo i gledamo sva moderna stolna i prijenosna računala

24. siječnja 1984. prije točno 36 godina, Appleov izvršni direktor Steve Jobs predstavio je prvi Macintosh tijekom godišnjeg okupljanja Appleovih dioničara u Cupertinu u Kaliforniji. Radilo se o novom računalu monikromatskog ekrana dijagonale 9 inča, računalu pogonjenom Motorola 68000 procesorom brzine 8 MHz, opremljenom sa 128 KB RAM-a, 3.5-inčnom disketnom jedinicom, a koštao je vrtoglavih 2495 dolara. Računalo je s monitorom težilo 7.7 kilograma te je bilo reklamirano kao stroj s programom za obradu teksta, grafičkim paketom i naravno - mišem. U trenutku predstavljanja uređaja, Macintosh je bio viđen kao Appleova zadnja prilika da pretekne IBM u dominaciji tržištem osobnih računala.

Ikonička poruka

Jobs je Macintosh predstavio tijekom samog događanja, upalio ga i svima na prikazao malu poruku koja počinje riječima 'Hello, I'm Macintosh'.

'Drago mi je konačno izaći iz vreće. Nisam navikao na javne govore, pa ću umjesto jednoga citirati svoje misli nakon prvog susreta sa IBM-ovim strojem: NIKAD NE VJERUJTE RAČUNALU KOJE NE MOŽETE PODIGNUTI! Naravno, ne mogu govoriti, no rado bih da sjednete i poslušate. Uz poseban ponos predstavljam vam čovjeka kojeg smatram ocem...STEVEA JOBSA.'

Računalo je unatoč visokoj cijeni koja je ekvivalent današnjih 6000 eura, Macintosh se prodao jako dobro, 70.000 računala do svibnja 1984. Ikonička reklama na Super Bowlu koju je režirao Oliver Stone definitivno je pripomogla uspješnoj prodaji.

Put prema budućnosti

Apple je nakon Macintosha predstavio Macintosh II, Macintosh Classic, Powerbook, Power Macintosh, iMac G3, iBook i tako dalje, došavši do današnje ponude koja uključuje MacBook Air, MacBook Pro, iMac Pro, Mac mini i Mac Pro. Apple je danas jedan od vodećih proizvođača PC računala na svijetu s prošlogodišnjom isporukom 18 milijuna Macova.

Tadašnji najveći konkurent Appleu, IBM, danas uopće ne proizvodi osobna računala, prodavši svu tehnologiju Lenovu tijekom ranih 2000.

Apple će u budućnosti, uz malo sreće, nastaviti širiti svoju ponudu Macova. Podsjetimo, već neko vrijeme kruže glasine o dolasku nove serije MacBook Pro računala opremljenih 16-inčnim prikazima, a navodno stiže i novo 13-inčno računalo sa starom 'scissor' tipkovnicom i, nakon nekog vremena, Mac temeljen na tehnologiji ARM, zaključuje MacRumors.