IT RECESIJA

Propao razvoj novog Deus Exa, otkaz dobilo 97 zaposlenika Eidos Montreala

30.01.2024 u 12:49

Bionic
Reading

Rezovi u gejming svijetu se nastavljaju. Embracer Group je pored navodnog prekida rada na novoj generaciji Deus Exa podijelio otkaze dijelu zaposlenika studija iza igre, Eidos Montreala

Embracer Group, švedska holding kompanija koja prolazi kroz restrukturiranje, navodno je otkazala igru Deus Ex. Bloomberg piše da su programeri radili na nenajavljenom naslovu dvije godine. Niti Embracer niti programer Eidos nisu se posebno pozabavili prijavljenim otkazivanjem, ali su potvrdili da otpuštaju 97 zaposlenika u razvojnom timu iza Deus Exa, Eidos Montreal.

Eidos će se navodno usredotočiti umjesto toga na 'originalnu franšizu'. Bloombergovi izvori kažu da je Deus Ex igra trebala početi proizvoditi kasnije ove godine. Posljednji glavni dio franšize bio je Deus Ex: Mankind Divided iz 2016., izvještava Engadget.

Nakon agresivnog rasta kroz akvizicije tijekom pandemije, Embracer grupa je prošle godine ušla u turbulentno razdoblje. Tvrtka je objavila plan restrukturiranja u lipnju 2023. nakon što se neimenovani partner povukao iz planiranog posla koji bi donio 2 milijarde dolara u šest godina. Axios je kasnije izvijestio da je riječ o Savvy Games Groupu koju financira saudijska vlada.

Embracer je u kolovozu najavio zatvaranje Volitiona, studija koji stoji iza serije Saints Row. Matična tvrtka je u rujnu otpustila oko 900 zaposlenika i još 50 radnika u tvrtki Fishlabs, autorima igre Chorus. Ranije ovog mjeseca, Embracer je zatvorio tvrtku Lost Boys Interactive, tvorce Tiny Tina's Wonderland - pripisujući krivnju 'vjetrovima s kojima se industrija trenutno suočava'.

Iz Embracera kažu da će faza restrukturiranja trajati do kraja ožujka. Tvrtka tvrdi da će pružati redovita ažuriranja o procesu, uključujući ono tijekom objave svojeg sljedećeg tromjesečnog izvješća 15. veljače.

Uz navodno otkazivanje Deus Exa, Eidos je potvrdio da je otpustio 97 zaposlenika iz razvojnih timova, administracije i službi podrške. 'Globalni ekonomski kontekst, izazovi naše industrije i sveobuhvatno restrukturiranje koje je najavio Embracer konačno su utjecali na naš studio', napisao je Eidos u priopćenju.