NOVA ERA

Budućnost proizvodnje hrane: Kako funkcionira ulaganje u kripto svinju?

09.09.2023 u 20:42

Bionic
Reading

U srijedu 6. rujna svjetlo dana ugledao je Pig NFT koji omogućava građanima da postanu vlasnici digitalne svinje. O čemu se točno radi, otkrio nam je Krešimir Kuterovac, direktor farme svinja Agroporc u Osijeku koji je platformu Pig NFT pokrenuo u suradnji s tvrtkama Blok Be i Beyondi

Sve se odvija putem platforme GoAgro, na kojoj je moguće kupovati i prodavati NFT-ove.

Platforma GoAgro omogućava građanima direktno sudjelovanje u projektima investiranja u proizvodnju hrane povezujući ih s proizvođačima. Na toj web stranici nalazi se projekt Pig NFT, a koji će građani moći kupiti za kriptovalute ili novac. Kupnjom jednoga NFT-a postajete vlasnik 'digitalne svinje', odnosno kupili ste pravo na isporuku 100 kilograma svinjskih polovica i one vam mogu biti isporučene za 900 dana od kupovine.

'Tijekom tog perioda digitalna svinja svake godine dobije tri posto težine u kilogramima; za tri godine od 100 kilograma dobijete 109,3 kilograma polovica. Nakon 900 dana možete preuzeti svoje polovice ili ih prodati izdavaču po cijeni određenoj na burzi kad se provodi transakcija', navodi Kuterovac.

'Sredstva će biti namijenjena za investiciju u farme na kojima će se u proizvodnji koristiti isključivo kvalitetna hrana za svinje, bez GMO komponenti, antibiotika, uz slobodni sustav proizvodnje svinja i dr. U planu je podizanje moderno dizajniranih farmi koje udovoljavaju svim uvjetima za dobrobit životinja, prema najvišim standardima EU-a', pojašnjava nam Kuterovac.

Kuterovac je pritom adresirao problem nedovoljne proizvodnje hrane u Hrvatskoj. 'Proizvodimo tek oko 50 posto naših potreba, a sadašnji sustav opskrbe hranom i sigurnosti je vrlo nestabilan', kaže nam Kuterovac.

A upravo to bila je glavna misao vodilja alternativnog i digitalnog načina kojim se građani mogu pobrinuti za svoju budućnost – osiguranjem proizvodnje kvalitetne hrane na drugačiji, revolucionaran način.

'Za početak je to samo jedan projekt, a radimo na razvoju drugih, tako da ćemo u kratkom vremenu imati i ponudu ostalih poljoprivrednih proizvoda', najavio je Kuterovac.

'Minimalni ulog je jedan NFT, čija je cijena 250 eura za prvu seriju od 20.000 komada. Tijekom prodaje se primjenjuju i razne akcijske cijene, pa je tako za kupnju prvih 5000 komada omogućen popust od 10 posto i cijena od 225 eura za jedan Pig NFT.

Maksimalan ulog nije ograničen, jedino za kupnju više od pet Pig NFT-a morate izvršiti autorizaciju preko stranice goagro.eu. Kupci dobiju kroz tehnologiju blockchain jedinstven digitalni certifikat o vlasništvu nad Pig NFT-om i ugovor o kupnji sa izdavateljem', navodi naš sugovornik.

NFT (nezamjenjivi token; non-fungible token) u poljoprivredi jednostavan je digitalni alat koji se sve više primjenjuje u svijetu, ističe Kuterovac.

'EU i Hrvatska rekorderi su po ulaganju u kriptovalute i nemaju problem s investiranjem u alternativne financijske instrumente, što je djelomično i odraz nepovjerenja u reguliranu i nadziranu financijsku industriju (banke, fondovi, burze). Ovo je jedan od sigurnih načina da se zaštite od inflacije i investiraju svoja financijska sredstva u robu koja uvijek ima vrijednost, a to je hrana', ističu iz platforme GoAgro.

Kripto svinja je tek početak

U ovaj projekt uložili su dosad više od milijun eura, a u njemu su im partneri osječke tvrtke Blok Be i Beyondi; potonju Kuterovac opisuje kao 'pionira razvoja blockchaina i inovacija'. Na njezinom čelu je Kristijan Glibo te je s Kuterovcem predstavio ovaj projekt kojim, među ostalim, žele premostiti jaz između tehnologije i poljoprivrede.

A ovdje ne misle stati, jer vjeruju da unatoč izazovima proizvodnja hrane u Hrvatskoj ima svijetlu budućnost. Svinjetina je tako tek početak – daljnji ciljevi su diversifikacija projekata na platformi goagro.eu te da ubrzo na njoj ponude građanima i drugu kvalitetnu hranu, kao i sigurnost opskrbe.

Kuterovac smatra da je hrana postala oružje te da će se u globalnim okvirima tako i koristiti. Pritom podsjeća da Europa smanjuje proizvodnju svinja te da je sa 120 posto potreba u dvije godine pala na 110 posto. Također vjeruje da su projekcije daljnjeg pada 20 posto u sljedeće dvije godine, čime će i sam EU, kaže, postati uvoznik svinja.

'Hrvatska proizvodi oko 50 posto potreba, proizvodnja i dalje pada, a zbog ASK-a pad će ove godine biti do 20 posto. U takvoj situaciji prvi problem bit će dostupnost svinjskoga mesa na tržištu, a cijene će biti odraz dostupnosti u Hrvatskoj, stoga predviđamo rast cijena svinja i do 50 posto u sljedeće dvije godine.

Građani koji prepoznaju ovaj problem trebaju biti svjesni toga da se moraju pobrinuti za to da za svoje obitelji imaju dostupnu visokokvalitetnu hranu u budućnosti, po cijenama koje su zaštićene od inflacije i gubitka vrijednosti, što im omogućava ova platforma. Očekujemo odličnu reakciju i odaziv građana koji će to prepoznati i uložiti sredstva u proizvodnju hrane za budućnost', zaključuje Kuterovac.