PRIZNAO KRIVNJU

Programeru koji je po Yahoou tražio golišave fotografije prijeti pet godina zatvora

02.10.2019 u 11:55

Bionic
Reading

Daniel Ruiz je zlorabio svoje ovlasti kako bi probio lozinke koje su štitile korisničke račune mahom mlađih žena, među kojima su bile i njegove prijateljice te kolegice s posla

Softverski inženjer Daniel Ruiz proglašen je krivim zbog toga što je neovlašteno pristupio korisničkim računima oko 6000 korisnika Yahooa dok je radio u toj tvrtci. Zašto je to učinio? Pa, nadao se pronaći golišave fotografije i video zapise.

Ruiz je zlorabio svoje ovlasti kako bi probio lozinke koje su štitile korisničke račune mahom mlađih žena, među kojima su bile i njegove prijateljice te kolegice s posla. Ali, nije se na tome zaustavio već je prikupljene podatke i informacije koristio kako bi upao u korisničke račune pri servisima iCloud, Gmail i Dropbox, kao i društvenoj mreži Facebook te drugima.

TEHNO SAVJETI

Incidenti su sve češći: Ovih pet načina za zaštitu smartfona od hakera morate znati

Pogledaj galeriju

Nije jasno je li korisničkim računima mogao pristupiti zato što je bio zaposlenik Yahooa - što bi značilo kako ta tvrtka rutinski omogućava svojim djelatnicima pristup osjetljivim korisničkim podacima - ili se tek poslužio time što je bio upućen u to kako funkcionira zaštita u Yahoou.

Otkrili su ga zahvaljujući praćenju njegovog zaposleničkog korisničkog računa. Zatražili su da uništi računalo i čvrsti disk na kojem je pohranjivao ukradene fotografije i video zapise.

34-godišnji programer optužen je za upad u računalo i presretanje komunikacija. Ruiz je priznao krivicu za upad u računalo u sklopu nagodbe u travnju ove godine.

Prijeti mu kazna do pet godina zatvora i 250 tisuća američkih dolara odštete. Izricanje presude očekuje se u veljači iduće godine, piše Verge.