TEHNO SAVJETI

Problemi s tvrdim diskom: Kad je vrijeme za novi?

19.12.2020 u 08:14

Bionic
Reading

Hard diskovi, odnosno tvrdi diskovi, kao i sve komponente u računalu - imaju rok trajanja. Pobrojali smo znakove koji obično znače da je vrijeme na odlazak do dućana po novi

Tvrdi diskovi, barem u idealnim okolnostima, svoju funkcionalnost gube postepeno, što znači da vam mogu dati dovoljno vremena da kopirate sve podatke i zamijenite ih prije kobnog kvara. Ovo su simptomi na koje morate obratiti pažnju ako sumnjate da vaš tvrdi disk polako odlazi u mirovinu.

Usporavanje računala, često smrzavanje, plavi ekran smrti

Ova kombinacija kvarova na PC-ju može imati hrpu uzroka, no jedan od vrlo čestih je pokvareni tvrdi disk. Ako ovi problemi ne posustaju nakon svježe instalacija Windowsa ili rada u sigurnom modu, korijen problema je vjerojatno pokvareni tvrdi disk, objašnjava MakeUseOf.

Ako mislite da je problem u nečemu drugome, uvijek možete pokrenuti nizu dijagnostičkih programa, no prva stvar kojoj treba pribjeći je analizi S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, Reporting Technology) podataka. Vodite računa da premda Windowsi automatski sakupljaju informacije u pozadini, vrlo je teško predvidjeti kada će tvrdi disk točno prestati raditi - štoviše, S.M.A.R.T. upozorenje će možda 'iskočiti' kad je prekasno.

Ako želite ručno provjeriti S.M.A.R.T. status tvrdog diska trebat će vam alat poput CrystaDiskInfoa. Pod stavkom Disk birajte disk koji želite skenirati i zapišite njegovo 'zdravstveno stanje'. Ako problem ne leži u hardveru, predlažemo da nakon analize iznova instalirate Windows 10 - prije čega, naravno, predlažemo da napravite sigurnosnu kopiju.

Korumpirani podaci i sve veći broj bad sektora

Korumpirani podaci mogu se prikazati na bezbroj različitih načina. Ako prepoznate neki od ovih simptoma, postoji šansa da vaš HD polako prestaje raditi:

  • Pobrkana imena mapa
  • Nasumične greške pri otvaranju micanju ili spremanu podataka
  • Datoteke koje se ne žele otvoriti
  • Korumpirani podaci unutar datoteka
  • Nestajuće mape ili datoteke

Korupcija podataka se obično dešava kada podaci nastaju. Možda je problem u zloćudnom softveru poput virusa, no nemojte zanemariti mogućnost i da je problem u vašem disku.

Bad sectori ili loši sektori su dijelovi diska koji ne mogu pohraniti podatke na normalan način. Windowsi ih automatski prepoznaju i označavaju, što znači da ih nećete prepoznati osim ako naiđete na probleme s korumpiranim podacima. Ako je vaš disk pokvaren, loših sektora će biti sve više.

Komanda CHKDSK može pomoći pri spašavanju podataka iz bad sectora. Za super brzo skeniranje, pritisnite Windows + E za otvaranje File Explorera, odite u This PC, kliknite desnim klikom na pokvarenu particiju i birajte Properties. Tamo se prebacite na karticu Tools i birajte Check. Ako Windowsi prepoznaju da 'Ne morate skenirati ovaj disk', uvijek možete kliknuti na 'Scan drive' i svejedno odraditi skeniranje. Nakon što je posao obavljen, moći ćete popraviti sve greške na koje ste možda naišli.

Temeljitiji pregled uz pomoć CHKDSKA možda će trajati dulje te će tražiti ponovno pokretanje računala. Ako ćete imati vremena oko jedan dan, otvorite command prompt kao administrator i pokrenite chkdsk /r c: (za C: disk). Odgovorite na pitanje sa Y i dozvolite CHKDSK-u da opet pokrene vaše računalo.

Čudni zvukovi

Ako čujete čudne zvukove koji dolaze iz vašeg tvrdog tiska, imate gadan problem. Repetitivni zvuk poznat kao klik smrti uzrokovan je pokušajem glave da piše podatke, ne uspijeva i nakon toga ponavlja u beskonačnost. Grebanje ili pištanje također nisu dobar znak.

U tom trenutku ćete, ako imate iznimne sreće, možda moži prebaciti izgubljene podatke na novi disk.

Disk mi prestaje raditi - što trebam učiniti?

Ako sumnjate da bi kvar diska mogao stići uskoro, evo što morate napraviti.

Za početak napravite sigurnosnu kopiju

Najbolja stvar koju biste trebali napraviti je pohraniti sigurnosnu kopiju na drugi disk i pripremiti se na zamjenu. Ako želite pribjeći online soluciji poput OneDrivea koji, ukoliko imate pretplatu na Microsoft 365, nudi 1 TB prostora.

Nakon toga zamijenite disk i potom se starog riješite na siguran način - potpuno ga izbrišite kako biste spriječili druge od krađe vaših podataka. Stručnjaci i velik broj paranoika ovaj problem rješava fizičkim uništenjem diska. Kako to planirate napraviti ostavljamo vama na maštu.

U svakom slučaju: ako vam je stalo do privatnosti i okoliša, ne bacajte disk u smeće.