ZA ANDROID I IPHONE

Postanite gospodar notifikacija na svom mobitelu

13.09.2015 u 09:30

Bionic
Reading

Obavijesti koje primamo pametnim telefonima mogu biti korisne. No, često se ne radi o nečemu životno važnom - stigne reklama ili milijunti video sa slatkim macama - a odvlače nam pozornost od posla, opuštanja ili uživanja. Evo kako ih se možete riješiti

Smartfoni s Androidom i iPhonei raspolažu nizom alata koji vam mogu pomoći pri usredotočavanju na bitno, umjesto na bezvezne alarme, poruke i pozive.

Do Not Disturb (iOS) i Priority (Android) mogu filtrirati pozive
Pomoću ove dvije značajke možete odrediti unaprijed čije će pozive i SMS-ove pametni telefon propustiti, a koje zadržati dok ne završite ručak ili igru s djecom.

Do Not Disturb za iPhone i iPad možete aktivirati tako što ćete kucnuti na Settings, pa na 'Do Not Disturb' ili kucnuti na istoimeno dugme koje se nalazi u sklopu Command Centera.

Priority je još jednostavnije aktivirati - pritisnite dugme za pojačavanje/stišavanje zvuka i kucnite na 'Priority'.

Obje značajke možete postaviti tako da možete biti sigurni da će najvažnije poruke i pozivi stići do vas.


Evo uputa za Android:

Kucnite Settings, pa Sound & notification i potom Interruptions. Provjerite jesu li opcije Calls i Messages uključene. Zatim kucnite Calls/Messages i odaberite opciju 'Starred contacts only'. U idućem koraku otvorite aplikaciju za kontakte i zvjezdicom označite one koji vas smiju ometati u bilo kojem trenutku.

Za iOS:

Kucnite Settings, pa Do Not Disturb i potom Allow Calls From. Odaberite postavku Favorites. Tako će samo kontakti koji su na popisu favorita moći vas kontaktirati u slučaju da ste uključili Do Not Disturb.

Možete odabrati i posebnu skupinu kontakta iz postavke Allow Calls From, ali možete ju namjestiti samo uz pomoć Mac inačice aplikacije Contacts. Otvorite tu aplikaciju na svom Macu, pa kliknite File i potom New Group. Sve dok sinkronizirate svoje kontakte putem iClouda, skupine kontakata s desktopa će se usklađivati s onima u mobilnoj aplikaciji.

Možete uključiti i postavku Repeated Calls, koja omogućava kontakt pozivateljima dok je uključena značajka Do Not Disturb ukoliko nazovu dva puta u roko od tri minute.


Uključite VIP alarme za e-poruke (samo za iOS)
Mali su izgledi kako ćete uspjeti ignorirati svoj iPhone tijekom važnog sastanka ako se zaslon stalno uključuje zbog e-mailova koji pristižu. Srećom, aplikacija iOS Mail ima značajku koja vam može pomoći.

'VIP' alarmi omogućavaju označavanje najvažnijih kontakata. Mobitel će se aktivirati samo ako stigne poruka od nekog među njima. Kako bi ih aktivirali, otvorite aplikaciju Mail, dođite do glavnog zaslona za Mailboxes, kucnite VIP mailbox, potom kucnite Add VIP kako bi dodali kontakt na VIP popis.

Kad završite s dodavanjem, kucnite na VIP Alerts kako bi upravljali VIP obavijestima. Možete, recimo, dodati poseban zvuk ili vibraciju porukama pojedinih pošiljatelja ili namjestiti mobitel tako da se oglasi samo kad stignu VIP poruke.


Uključite alarme za Gmailov Priority Inbox - i isključite za sve druge (Android i iOS)
Gmail ima vlastiti tajni recept za određivanje koje su poruke najvažnije. Koristeći vaše navike korištenja e-pošte kao vodič, Gmailov Priority Inbox filtrira poruke koje pristižu, pronalazi one na koje ćete najvjerojatnije odgovoriti i odvaja ih u mapu 'Important and unread'. Sve drugo smatra manje važnim, pa to slaže u mapu 'Everything else'.

Možete namjestiti Gmail kako bi vas alarmirao samo kad pristignu nove poruke u Priority Inbox.

Za Androide je potrebno prvo uključiti značajku Priority Inbox. Otvorite Gmail, kucnite po dugmetu za meni u gornjem lijevom kutu zaslona, kucnite Settings, odaberite Gmail account i potom Inbox type pa Priority Inbox.

Zatim kucnite Manage labels. Provjerite je li Priority Inbox jedina Gmailova oznaka koja je uključena (ako ne vidite 'Sound on', 'Notify once' ili sličnu oznaku, obavijesti su isključene).


Za iOS trebate uključiti Priority Inbox u desktop verziji Gmaila. Otvorite Gmail u web pregledniku, pa kliknite dugme Settings. Odaberite Settings, kliknite na tab Inbox, odaberite Priority Inbox s padajućeg izbornika Inbox Type i zatim kliknite Save Changes.

Otvorite aplikaciju Gmail za iOS. Kucnite dugme iza izbornik u gornjem lijevom kutu zaslona. Kucnite dugme Settings. Odaberite opciju Important Only koja se nalazi u kategoriji Notifications, pa potom kucnite Save.

Isključite suvišne obavijesti na zaključanom zaslonu (Android i iOS)
Moguće je na minimum svesti obavijesti koje stižu na zaslon ili ih u potpunosti isključiti, čak i ako nemate uključen Do Not Disturb ili Priority.

Za Android, kucnite Settings, pa Display i isključite postavku Ambient Display. Možete i potpuno isključiti obavijesti za određenu aplikaciju. Kucnite Settings, pa Sound& notification i App notifications. Potom kucnite aplikaciju i uključite postavku Block. Ne, ne možete samo isključiti alarme za zaključane zaslone.

Želite li, možete i isključiti svjetlo koje vam javlja kako je obavijest prispjela. Otvorite Settings, pa Sound & notification i uključite postavku Pulse notification light.

Namjeravate li potpuno isključiti obavijesti određene aplikacije za iOS, kucnite Settings, pa Notifications. Odaberite aplikaciju i isključite postavku Allow Notifications. Želite li samo isključiti pristizanje obavijesti na zaključani zaslon, ostavite postavku Allow Notifications uključenom, ali isključite Show on Lock Screen.

Više:PC World