BRANIMIR BUDIJA

Pomoć medicinskom osoblju: Student izumio robotska invalidska kolica!

03.09.2023 u 20:07

Bionic
Reading

Hrvatska doista može biti ponosna na svoje inovatore, pogotovo mlade! Jedan od njih je Branimir Budija, student pete godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (FSB), koji je izumio robotska invalidska kolica, koja bi mogla biti od velike pomoći medicinskom osoblju, među ostalim fizioterapeutima i njegovateljima

Za ovaj je izum Branimir u veljači ove godine osvojio brončanu medalju i posebnu nagradu WIIPA (Svjetske organizacije udruga inovatora) na izložbi IPITEX u Bangkoku. Ta velika međunarodna smotra inovacija, održana u povodu 30. obljetnice tajlandskih dana inovatora, okupila je više od 1000 izumitelja iz 24 države Azije, Afrike i Europe.

Branimir je rodom iz Nina, srednjoškolsko obrazovanje završio je u Gimnaziji Frane Petrića (MIOC) u Zadru, da bi potom upisao FSB u Zagrebu gdje sada završava petu godinu, smjer Mehatronika i robotika.

Najviše ga, kaže nam, zanimaju automatizacija, PLC programiranje te razvoj robota, a upravo su robotska invalidska kolica spoj njegovih interesa. Riječ je o mehatroničkom sustavu, odnosno spoju pneumatike i elektronike u funkcionalnu cjelinu.

'Mehanička konstrukcija je upravljana programibilnim logičkim kontrolerom, a njime upravljamo preko elektromagnetskog ventila s pneumatskim cilindrima. Dakle, spoj elektronike i pneumatike', kaže nam Budija, potanko objašnjavajući kako robotska invalidska kolica funkcioniraju i kako se koriste te odakle inspiracija za takav izum.

'Medicinsko osoblje trpi velika naprezanja prilikom podizanja pacijenata iz invalidskih kolica na bolnički krevet. Već su opterećeni drugim stvarima, a ovaj dodatni problem svakako bi bilo poželjno izbjeći. Robotizirana invalidska kolica koriste tri pneumatska cilindra, veći za podizanje pacijenta na visinu bolničkog kreveta te dva mala pneumatska cilindra koja podižu noge kako bi se omogućio ležeći položaj pacijenta', navodi.

Želio je pomoći prijatelju

Na ideju za kolica došao je, kaže, kad mu je prijatelj Marko, koji radi kao fizioterapeut u jednoj od poliklinika, ispričao koliko mu je teško na poslu podizati i premještati pacijente iz invalidskih kolica na bolnički krevet zbog velikog naprezanja te bolova u leđima prilikom transfera, što muči medicinsko osoblje općenito, pogotovo žene.

'Tad sam dobio ideju da bi bilo dobro napraviti kolica koja bi mogla sama obavljati transfer pacijenta uz minimalnu pomoć medicinskog osoblja. Moj izum bi prije svega bio namijenjen skrbnicima i medicinskom osoblju, pogotovo skrbnicima, zato što bi bio olakšan prijelaz iz kolica u krevet. Uglavnom skrbnici još nemaju dodatnu pomoć', kaže Budija.

Kako se koriste kolica?

'Invalidska kolica postave se paralelno s bolničkim krevetom te se pritisne crveni gumb koji se nalazi na stražnjoj strani, na rukohvatu. Također, taj rukohvat u završnoj poziciji služi kao dodatna potpora, a pritiskom na gumb aktivira se preko programibilnog logičkog kontrolera podizanje pacijenta do završne pozicije, tj. pozicije kada se nalazi u ležećem položaju paralelno s bolničkim krevetom.

Tako je riješen problem velikog naprezanja medicinskog osoblja prilikom podizanja pacijenata na bolnički krevet. Njihova zadaća je pritisnuti gumb te, kada se pacijent podigne na visinu bolničkog kreveta, premjestiti ga na krevet, a ponovnim pritiskom na crveni gumb kolica se vraćaju u početni položaj. Sve što je potrebno jest da skrbnik ili medicinsko osoblje stavi osobu u paralelni položaj, pritisne gumb i nakon toga ga prebaci na krevet u ležećem položaju, dakle pri tome nije potrebno podizanje.'

U izradi kolica pomogao mu je majstor Matešić, objasnivši mu rad svih strojeva. Koristeći Matešićevu radionicu, uspio je napraviti kolica. Osim u Bangkoku, Budija ih je predstavio na natjecanju Inova - mladi u Osijeku te je osvojio nekoliko nagrada.

'Daljnji planovi još nisu skroz izvedeni, ali svakako planiram poraditi na autonomnosti, dodati elektromotore za pokretanje i analogni upravljač za kretanje kolica, a kojima bi upravljao pacijent. Nakon fakulteta još ne znam točno čime bih se bavio, trenutno me najviše zanima automatizacija te bih volio ići u tom smjeru. Što se tiče izuma i inovacija, uvijek sam u nekim promišljanjima što bi se moglo napraviti i osmisliti, a nešto za pomoć ljudima uvijek je dobrodošlo', zaključuje Budija.