ĐIKIĆ ULJUDNO O ŠUKEROVOM NAPADU

'Političari ne mogu prihvatiti da su daleko ispod stručnjaka'

Bionic
Reading

Ugledni hrvatski i svjetski znanstvenik Ivan Đikić na vrlo uljudan način odbio je komentirati prozivke koje je protiv njega nedavno uputio HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, rekavši kako je 'u malim hrvatskim mjestima važniji neki sitni seoski lola ili zanatlija od nekog Đikića'. 'Ne bih komentirao tu izjavu na osobnoj razini, a da budem iskren, nisam je ni vidio u medijima', odgovorio je Đikić novinarki Slobodne Dalmacije

Znanstvenik Đikić boravio je na Medicinskom fakultetu u Splitu, na dodjeli počasnog doktorata Splitskog sveučilišta izraelskom nobelovcu Aaronu Ciechanoveru, no nije se želio upuštati u raspravu sa Šukerom.

'Generalno mogu reći da je za Hrvatsku prijeko potrebno da uključi sve stručnjake, ne samo one koji su podrijetlom iz Hrvatske, nego i iz drugih zemalja diljem svijeta, kao na primjer Aarona Ciechanovera koji je prijatelj Sveučilišta u Splitu, a koji svojim znanjem, iskustvom, a ponajviše moralnim autoritetom, mogu pomoći da se u Hrvatskoj dogode nužne promjene', prenosi Slobodna Dalmacija Đikićeve riječi.

Ipak se dotaknuo i otpora koji postoji prema stručnjacima i znanstvenicima, a za koji pretpostavlja da 'vjerojatno dolazi od onih koji ne žele promjene'.

'Hrvatskoj je potrebna stručnost iznad politike, no, nažalost, političari još uvijek ne mogu prihvatiti da je njihov domet ispod onoga koji su dosegli stručnjaci i zato im oni smetaju. Bez njih mogu politički kontrolirati druge ljude koji neće dovoditi u pitanje njihove odluke', ocijenio je Đikić.


HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar financija Ivan Šuker je boraveći nedavno u Frankfurtu izjavio kako se intelektualci poput Ivana Đikića, Davora Pavune i Siniše Kušića 'nisu spremni nositi s konkurencijom na hrvatskoj sceni'.

Komentirajući činjenicu da Đikić nije izabran za stalnog člana HAZU, Šuker je postavio pitanje 'kome je zapravo u ovom trenutku Ivan Đikić tako potreban u Hrvatskoj'.

'Naši ljudi muku muče s drugim stvarima, s preživljavanjem, da bi se sada mogli baviti jednim Đikićem. Evo, prošetajte malim hrvatskim mjestima, pa ih pitajte za tu temu i vidjet ćete da će vam svatko reći da im je važniji neki sitni seoski lola ili zanatlija od nekog Đikića', rekao je Šuker.