NOVE PRIJevare

Policija: 'Ne šaljite nikome neprovjerenom broj svoje bankovne kartice i CVV!'

22.05.2024 u 14:28

Bionic
Reading

U utorak 21. svibnja preloški policajci zaprimili su prijavu 36-godišnjakinje koja je na jednoj od društvenih mreža naišla na oglas u kojem se nude pozajmice. Nakon otvaranja oglasa upisala je svoje osobne podatke te podatke bankovne kartice sa sigurnosnim brojem, tzv. CVV-om

Potom je na mobitel zaprimila poziv nepoznate osobe koja joj je rekla neka putem mobilne bankovne aplikacije potvrdi nalog za plaćanje u iznosu od 540 eura, što je i učinila, a potom je nepoznata osoba prekinula komunikaciju.

Nešto kasnije oštećena je zaprimila poziv službenika banke u kojoj ima otvoren račun te joj je tom prilikom objašnjeno da se najvjerojatnije radi o prijevari te da je potrebno blokirati račun. Nakon blokiranja bankovnog računa događaj je prijavila i policiji.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, dok se kriminalistička istraživanja nastavljaju.            

'Upozoravamo sve građane da prije nego podijele svoje osobne podatke, kao što su broj osobne iskaznice i kartice bankovnog računa, putem interneta ili telefona, dobro provjere vjerodostojnost izvora kome povjeravaju svoje osobne podatke. Ako ste ih već dali i pritom primijetili da ste pokradeni, odmah putem banke blokirajte bankovni račun te događaj  prijavite policiji na 192. Ne sramite se! Pomognite da se to ne dogodi drugima', poručili su iz policije.

Više o vrstama kibernetičkih prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost, saznajte na stranici Web heroj.

sve osim nogometa