MIJENJAJTE SVOJE

Pokrali milijune lozinki za Gmail i Facebook

05.12.2013 u 12:25

Bionic
Reading

Hakeri su pomoću zloćudnog softvera došli do imena i lozinki za gotovo dva milijuna korisničkih računa na Facebooku, Googleu, Twitteru, Yahoou i drugdje

Učinili su to na još nepoznatom broju računala diljem svijeta tijekom proteklih mjesec dana, pomoću zloćudnog softvera koji bilježi što tipkate i tako krade osjetljive podatke te ih šalje hakerima, objavila je tvrtka za računalnu sigurnost Trustwave.

Hakerskom operacijom obuhvaćeno je više od 93 tisuće web siteova. Počela je 21. studenoga i moguće je da još uvijek traje.

Najviše je korisničkih podataka ukradeno za Facebook (318 tisuća), Gmail, Google+ i YouTube (70 tisuća), Yahoo (60 tisuća) i Twitter (22 tisuće), a među brojnijima je i LinkedIn (osam tisuća).

Stručnjaci te tvrtke, piše CNN, otkrili su 24. studenoga poslužitelj na koji su podaci odaslani u Nizozemskoj. Obavijestili su oštećene tvrtke, potom i javnost. ADP, Facebook, LinkedIn i Twitter potvrdili su kako su kontaktirali korisnike čiji su podaci ukradeni te im resetirali lozinke. Google i Yahoo zasad se nisu oglasili.

Kako se zloćudni softver našao na toliko računala, još uvijek nije poznato. Hakeri su ga postavili tako da informacije prosljeđuje putem posrednika, tako da je nemoguće točno odrediti broj zaraženih računala.

Stoga nadogradite antivirusni softver, Adobe, Javu i preglednik za web koji koristite te, za svaki slučaj, promijenite lozinke ako koristite Facebook, Gmail, Twitter, LinkedIn i druge pogođene servise.