TRUNČICU BIZARNO

Pohranite uspomene na 'digitalnom groblju'

19.08.2013 u 00:08

Bionic
Reading

Iskoristiti USB kao prostor za pohranu fotografija i videa nije neka novost, ali izraelska dizajnerica otišla je korak dalje i pretvorila ga u 'nadgrobni spomenik'

Moderan život u kojem je velika količina osobnih podataka u digitalnom obliku, pohranjena na brojnim društvenim mrežama diktira i drugačiji način prisjećanja dragih osoba koje su preminule.

Izraelska dizajnerica Hadas Arnon osmislila je koncept 'digitalnog groblja' koje se sastoji od USB memorije oblikovane poput nadgrobnih spomenika.

'Digitalno groblje' ujedno bi bilo i svojevrsna arhiva uspomena na preminule jer bi svaki USB sadržavao digitalne fotografije, video snimke i ostale digitalne podsjetnike na voljenu osobu koja je preminula.

'Digitalne uspomene veoma su važne u našim životima, ali i neopipljive. Kako sačuvati digitalnu uspomenu? Upravo me to pitanje dovelo do ideje da stvorim mali spomenik koji može počivati u miru s drugim uspomenama', zapisala je na svojoj stranici Hadas Arnon.

S obzirom na to da se u posljednje vrijeme pojavio problem što s društvenim profilima osobe koja je preminula i kako 'okončati' digitalni život osobe koja je preminula, možda ideja 'digitalnog groblja' i nije toliko futuristička kao što se čini na prvi pogled.