ČOVJEK PROTIV STROJa

Pogledajte kako je AI robot prvi put pobijedio čovjeka u mentalnoj i fizičkoj igri

22.12.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Dok je umjetna inteligencija pobjeđivala šahovske velemajstore u prethodnim eksperimentima čovjek protiv stroja, nikada nije uspjela testirati svoje fizičke sposobnosti. No taj su eksperiment odlučili napraviti istraživači sa sveučilišta ETH Zürich u Švicarskoj te su u utorak predstavili AI robota nazvanog CyberRunner

Umjetna inteligencija (AI) tako je prvi put pobijedila ljude u fizičkom i mentalnom zadatku. Naime robot s umjetnom inteligencijom CyberRunner naučio je kako igrati igru ​​labirint, koristeći svoje robotske ruke za upravljanje dvama gumbima te kameru koja računalnim vidom prepoznaje putanju metalne kuglice na pomičnoj ploči labirinta, piše Euronews.

U labirintu robot može razvijati svoje fine motoričke sposobnosti za prostorno rasuđivanje. Uči kroz iskustvo i koristi algoritam učenja da bi postao bolji u igri. Zatim prepoznaje strategije i čak svladava kako koristiti svoje motoričke ruke, vještinu koja se poboljšava svakom upotrebom.

Za igru su potrebni dobra koordinacija oči i ruku, puno iskustva i precizni pokreti, što je robot dobro svladao, a otkrio je čak i prečice te uspješno preskočio dijelove labirinta, što se može klasificirati i kao 'varanje'. No tako je prikupljao iskustvo i učio na vlastitim greškama kroz kameru koja gleda u labirint. Tako algoritmi uče kako sustav funkcionira i kako se ponaša da bi dublje razumjeli igru i otkrili pobjedničke strategije.

Trebalo mu je samo šest sati da uspješno završi zadatak, puno manje nego što je bilo potrebno ljudima da bi pobijedili. AI robot nadmašio je i prethodno najbrže zabilježeno vrijeme, koje je postigao iznimno vješt čovjek, i to za više od šest posto, rekli su istraživači. Naime rekord Larsa Görana Danielssona iznosi 15,41 sekundu, a s trona ga je skinuo švicarski robot koji je završio igru u 14,48 sekundi.

'Vjerujemo da je ovo idealna ispitna platforma za istraživanje stvarnog strojnog učenja i umjetne inteligencije', rekao je jedan od istraživača, profesor Raffaello D'Andrea.

Istraživači su naveli i da će projekt biti dostupan na web stranici. 'Za manje od 200 dolara svatko se može uključiti u vrhunska istraživanja umjetne inteligencije. Nadalje, nakon što tisuće CyberRunnera izađu u stvarni svijet, bit će moguće uključiti se u eksperimente velikih razmjera, gdje se učenje odvija paralelno, na globalnoj razini', rekao je D'Andrea.