HYPERLOOP ONE

Pogledajte kako bismo mogli putovati u budućnosti

12.05.2016 u 13:22

Bionic
Reading

Pustinja Nevada poslužila je kao idealan poligon za testiranje prvog prototipa brzog prijevoznog sredstva budućnosti - Hyperloopa. Jedna od prvih kompanija koja je odlučila iskoristiti ideju tehnološkog milijardera Elona Muska, Hyperloop One, uspješno je izvela ispitivanje prototipa na otvorenom. Paralelno s tim kompanija je osigurala i 80 milijuna dolara investicija u B-rundi

U testu prototipa, vozilo se ubrzalo na 187km/h u 1,1 sekundu, što je tek djelić onoga što treba istražiti u budućnosti. Očekuje se da će Hyperloop putnike moći prevoziti brzinama debelo iznad 1.200 km/h, no do toga je ostalo još mnogo vremena. Ili možda ipak ne - ovisno o tom koga se pita.

POAT (Propulsion Open-Air Test) koji je izveo Hyperloop One napravljen je na kratkoj stazi od 457 metara. Prototip ne naliči mnogo na konačno rješenje. Njega će činiti poseban sustav cijevi i kapsula za putnike, no prototip je poslužio za demonstraciju koliko toga je bilo moguće izvesti u kratkom vremenu otkako je One počeo s radom.


U ovom trenutku Hyperloop One radi na magnetskom sustavu koji će kapsulu moći 'pogurati' do brzine od 1.126km/h. Test integriranog rješenja trebao bi se demonstrirati do konca godine.

Konkurencija, naravno, ne spava. Otkako je Elon Musk otvorio projekt Hyperloop, pojavio se niz zainteresiranih organizacija i mladih kompanija koje vjeruju da mogu ili proizvesti kompletno rješenje ili tek unijeti dašak inovacije u postojeću ideju.

Hyperloop One s početka priče pak ne želi komercijalnu dominaciju vlastitog rješenja, već poboljšavati sve što se bude razvijalo u vremenu koje slijedi. U ovoj kompaniji vjeruju kako rade ne samo na budućnosti putovanja, već i na budućnosti dostavljanja tereta i još mnogo toga.