3-D PRINTEROM

Plašt nevidljivosti moguće je napraviti kod kuće!

07.05.2013 u 15:15

Bionic
Reading

Inženjeri sa sveučilišta Duke prvi plašt nevidljivosti predstavili su prije sedam godina u vrlo složenim laboratorijskim eksperimentima. U međuvremenu njegova je izrada postala toliko jednostavna da ga je moguće konstruirati u kućnoj radinosti

'Tvrdim da praktički svatko tko je spreman potrošiti nekoliko tisuća dolara na 3-D printer može napraviti plašt preko noći', kaže Yaroslav Urzhumov, profesor računalnog inženjerstva na Duke's Pratt School of Engineering.

Trodimenzionalno tiskanje u posljednje je vrijeme postalo vrlo popularno, ne samo u industriji već i za osobne potrebe. Američka skupina Defense Distributed objavila je u ponedjeljak da je testirala prvi pištolj napravljen 3-D printerom te najavila da nacrte za njegovu izradu namjerava besplatno dijeliti preko interneta. Temelji se na pokretnoj mlaznici koja pod kontrolom računalnog programa postavlja nizove tankih slojeva materijala, obično polimerne plastike, i tako stvara trodimenzionalna tijela.

Urzhumov ističe da se uz pomoć 3-D printera plašt nevidljivosti može proizvesti i lako i jeftino. Sa svojim timom nedavno je napravio jedan mali primjerak koji nalikuje na frizbi izgrađen od švicarskog sira. Veličina, razmještaj i oblici rupa na njemu određeni su pomoću algoritama tako da skreću mikrovalove. Za izradu takvog malog plašta potrebno je između tri i sedam sati.

Prema izviješću predstavljenom u časopisu Optics Letters plašt za sada skreće samo mikrovalove, međutim, Dukeov tim vjeruje da će vrlo skoro moći raditi i na vidljivim i infracrvenim valnim dužinama.

Plašt u obliku diska u sredini ima rupu u koju se stavlja neproziran objekt. Kada se tijelo kroz disk obasja mikrovalovima, promatraču se čini da ga nema.

'Dizajn plašta eliminira sjenu koju bi stvaralo tijelo i poništava očekivano raspršenje zraka na njegovoj površini', rekao je Urzhumov koji smatra da bi se ista tehnika mogla primijeniti za izradu mnogo većih plašteva.

'Računalne simulacije uvjerile su me da je moguće stvoriti slične polimerne slojeve debljine oko dva i pol centimetra i njima prekriti tijela veličine nekoliko metara', rekao je.