ZANIMLJIV KONCEPT

Pixelate zdravu prehranu pretvara u računalnu igru

16.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

'Igranje s hranom' dobilo je novo, pozitivno značenje kada su britanski studenti predstavili svoj koncept Pixelate

Većina roditelja mora biti veoma kreativna kako bi nagovorila svoju djecu da jedu voće i povrće umjesto brze hrane, ali i da se prestanu 'igrati s hranom'.

No dva studenta londonskog Royal College of Art osmislili su koncept računalne igre s hranom.

Sures Kumar i Lana Z Porter stvorili su Pixelate, stol s ugrađenim ekranom i povezan s posebnom vilicom koja prepoznaje vrstu hrane koju igrač jede.

Iza zabavne igre, koja podsjeća na popularnu igru Guitar Hero, a pretvara jedenje voća i povrća u igru i natjecanje tko će više pojesti u pravo vrijeme, nalazi se mnogo različitih tehnologija.

Naime, autori su proveli cijeli niz eksperimenata kako bi utvrdili koliki otpor električnoj struji pruža koja vrsta hrane. Ovisno o tom otporu, sustav prepoznaje o kojoj se hrani radi jer zupci na električnoj vilici mjere razinu otpora. Tako sustav prepoznaje je li igrač uzeo krastavac ili jagodu.

Cijeli program prepoznavanja i sama igra napravljeni su koristeći OpenFrameworks i Arduino.

Na izložbi u galeriji Henry Moore, Pixelate je privukla veliku pozornost studenata, ali i posjetitelja koji su se međusobno natjecali i pritom zdravo hranili i dobro zabavljali.

Kako navode sami autori na svojoj web-stranici, Pixelate bi se moglo koristiti za učenje o pravilnoj prehrani, ali i kontrolu veličine obroka jer sama igra traje tek jednu minutu.