SUV-OVI NA STEROIDIMA

Ovo su novi BMW X5M i X6M druge generacije

30.10.2014 u 11:27

  • +10

Ovo su novi BMW X5M i X6M druge generacije

Izvor: Promo fotografije / Autor: bmw

Bionic
Reading

Čini se da ipak postoji dovoljno veliko tržište za ljubitelje masivnih SUV-ova s dovoljno okretnog momenta da iščupaju kuću iz temelja i snage da dosprintaju do 100 km/h za četiri sekunde

Prije četiri godine najzagriženiji fanovi BMW-ovog odjela M vjerojatno su mislili da će ih strefiti kap kad su Bavarci, nakon višegodišnjeg uvjeravanja da se to nikad neće dogoditi, lansirali svoje prve dorađene SUV-ove.

Projekt se očito pokazao financijski isplativim jer ćemo na autosalonu u Los Angelesu za koji dan dočekati i drugu generaciju dinamičnog dua.

Kako to inače ide, dobitna kombinacija nije mijenjana. X5M i X6M izgledaju moćnije i više sportski, snažniji su i opremljeniji od prethodnika, a kako ekolozi ne bi odmah pohrlili po drvlje i kamenje - čak su i štedljiviji.

Snaga iz 4,4-litrenog turbopunjenog V8 povećana je za 20 KS, na 575 KS, okretni moment je skočio za 72 Nm, na 750 Nm, a potrošnja pala za 20 posto, na 11,1 litru na 100 km u kombiniranom ciklusu.

Umjesto šesterostupanjskog, tu je osmerobrzinski automatik koji do 100 posto snage, prema potrebi, prenosi na prednju odnosno stražnju osovinu, zračni ovjes i dovoljno elektronskih dadilja da X5M i X6M zadrže na uređenoj prometnici.

Početak prodaje najavljen je za travanj iduće godine.