OŽILJCI IZ DAVNE POVIJESTI

Ovo su najveći dosad poznati krateri na Zemlji

21.07.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Kad je riječ o mogućnosti sudara s drugim nebeskim tijelima, danas živimo u razmjerno mirnom razdoblju. Ali, nije uvijek bilo tako

Prijetnja asteroida koji dolaze uništiti Zemlju nije, možda iznenađujuće, u današnje vrijeme previše zastrašujuća. Da, web je pun zlogukih proroka, ali situacija zasad daje razloga za optimizam.

Astronomi su već pronašli više od 90 posto asteroida "ubojica planeta" promjera većeg od 800 metara koji povremeno prolaze u blizini Zemlje.

Tijekom idućeg stoljeća ne prijeti nam u narednih sto godina, a i iznimno je niska za idućih tisuću.

Koristeći specijalizirane teleskope, istraživači svake godine otkrivaju oko 500 povećih svemirskih stijena (preko 140 metara) u našem susjedstvu u sklopu Sunčevog sustava. Zasad nijedan od njih nije prijetnja.

Američka svemirska agencija NASA je uspješno testirala prvi ikada pokušaj namjernog pomicanja asteroida, što će nam i te kako trebati ako će ikada biti nužno skrenuti nadolazeće nebesko tijelo s putanje prema Zemlji.

Drevni svjedoci kataklizmi

Ipak, kora matičnog nam planeta čuva brojne ožiljke, nastale tijekom nasilnih sudara sa stijenama iz svemira u prošlosti.

Geolozi su potvrdili blizu 190 drevnih udarnih kratera na Zemlji, ali vjerojatno ih je bilo puno više. Naime, evoluirajuća površina našeg planeta zasigurno izbrisala mnoge od najranijih bombardiranja.

Krateri za koje znamo pričaju priču o potpuno drugačijem vremenu u našoj planetarnoj prošlosti, kada su vatrene stijene s neba bile uobičajena pojava.

Rano u povijesti našeg Sunčevog sustavu, mala zrnca kamenja i leda počela su se skupljati, stvarajući objekte široke kilometrima koji se nazivaju planetezimali. Oni bi se sudarali i ponekad spajali, na kraju formirajući poznate planete kakve danas vidimo.

Ali, mnogim planetezimalima nije bilo suđeno da postanu planeti. Neki su letjeli oko Sunca, razbijajući se o planete. Dokaze o tome možemo vidjeti na kraterima išaranom Mjesecu, Marsu i drugdje.

Oni pokazuju kako su tijekom prvih milijardu godina povijesti Sunčevog sustava asteroidi redovito bombardirali planetarna tijela razornom brzinom.

Danas su preostali planetezimali stjenoviti asteroidi i ledeni kometi u našem značajno mirnijem Sunčevom sustavu.

Evo pregleda nekih od najznačajniih poznatih kratera.

Najveći udarni krater na Zemlji

Asteroid širok desetak kilometara ili više udario je u Zemlju i stvorio krater Vredefort, u današnjoj Južnoafričkoj Republici, prije otprilike dvije milijarde godina, puno prije nego što su čak i dinosauri evoluirali.

Nakon udara krater je bio, prema procjenama, 180 do 300 km širok.

Eonima kasnije, južni dio kratera više nije vidljiv jer su ga prekrile mlađes stijene.

Bazen Sudbury

Prije nekih 1,8 milijardi godina, veliki komet - drevna prljava snježna gruda sastavljena od ledenih i stjenovitih zrna - udario je u današnju Kanadu.

Udarni bazen danas je uvelike erodiran, iako se pomoću snimaka iz zraka i radara mogu razaznati dijelovi udarnog kratera. Izvorni krater vjerojatno je bio širok oko 200 km.

Danas se u tom dijelu svijeta nalaze rudnici nikla i bakra. To je zato što je snažan udar, pucanjem kore i izbijanjem dijelova Zemljinog plašta da se uzdignu odozdo, u konačnici generirao veliku naslagu nikla.

Nikal je kjučani element u električnim ožičenjima, motorima, baterijama...

Chicxulub - ubojica dinosaura

Nalazište Chicxulub staro 65 milijuna godina danas je zakopano ispod poluotoka Yucatan.

Pojavljuje se na kartama gravitacijske anomalije, koje pokazuju koliko se gravitacijsko polje planeta, koje diktira masa, razlikuje od hipotetski uniformne površine. Danas izgleda kao otprilike polovica ogromnog kratera.

Zloglasni asteroid širok oko deset kilometara udario je u plitku vodu, pri čemu je podignuo ogromne količine prašine i plinova u nebo, što je drastično ohladilo klimu.

Udar je oslobodio energiju 10 tisuća puta veću od svjetskog nuklearnog arsenala. Od požara - koji je uništio oko 70 posto svih svjetskih šuma - i drugih njegovih posljedica izumrlo je oko dvije trećine svih vrsta na Zemlji. Tek su rijetki dinosauri preživjeli.

Meteorski krater

Meteorski krater u Arizoni je relativno mlad, što je dokaz da bi Zemljani trebali pratiti i biti svjesni potencijalnog nadolazećeg svemirskog kamenja.

Prije nekih 50 tisuća godina metalni asteroid promjera od 20 do 210 metara udario je u današnju američku saveznu državu Arizonu.

Iako značajno manji od dosad opisanih, takav udar može izazvati katastrofu u cijeloj regiji i uništiti grad veličine Kansas Cityja.

Krateri jezera Clearwater

Dva velika asteroida udarila su u Quebec u Kanadi, tik jedan do drugog. Istraživači vjeruju kako do ta dva udara nije došlo istovremeno, već ih razdvajaju milijuni godina. Danas su udarni bazeni jezera.

Starost Clearwater Westa procjenjuje se na oko 280 milijuna godina, dok je Clearwater East nastala mnogo ranije, prije oko 450 milijuna godina.

Možete uočiti prsten otoka u zapadnom jezeru čiji je promjer oko deset kilometara, piše Mashable.