IZNENADIT ĆETE SE

Ovo su najskuplje videoigre ikad napravljene!

28.02.2015 u 06:05

Bionic
Reading

Pogledajte našu spektakularnu listu najskupljih videoigara koje je ljudska ruka dosad zaigrala. Vjerujte nam, neki od spomenutih naslova doista će vas iznenaditi

Ako mislite da samo filmska industrija ima neuništiv talent za trošenje fantastične količine novca, gadno ste se prevarili. Industrija videoigara, nešto što u zadnje vrijeme postaje jedan od najprofitabilnijih biznisa na planetu, ima fantastičan potencijal za ulaganje sumanutih iznosa novca u projekte, a naša najnovija top lista ovo samo potvrđuje.

Najbolja stvar u tome je da većina naslova koji slove za najskuplje nije nužno vratila investirani novac. Očigledno je naime to da skupa produkcija ponekad i nije najbolji izbor.



10. Red Dead Redemption
Drugi nastavak Rockstarove kaubojske eskapade dobio je poprilično više novca od prethodnika, a čitava stvar se i te kako isplatila uzmemo li u obzir to da im je nakon spektakularnog GTA ovo najbolje prodavana franšiza.


9. Max Payne 3
Sedam godina. Sedam godina čekali smo da ugledamo nastavak Maxa Paynea. Rockstar, očigledno, ne zna značenje riječi 'skromnost' te je i u ovu igru ulupao fantastičnu količinu novca. Makar nije postigla popularnost GTA, i dalje je isplatila investiciju. A investicija, vjerujte nam, nije bila mala.


8. Too Human
Kad smo već kod dugog čekanja, što kažete na igru kojoj je trebalo deset godina da izađe? Ova Xbox 360 ekskluziva prvo je trebala izaći na PlayStationu 1, pa onda na Gamecubeu, da bi na kraju izašla na Xboxu. Treba li spominjati kako je planirana trilogija u konačnici - otkazana?


7. Grand Theft Auto IV
GTA 4 izašao je 2008. i bio je JEDINA IGRA U SERIJALU koja je izašla na toj generaciji konzola. Kao što vjerojatno znate, pokupila je fantastične ocjene u recenzijama te je osigurala budućnost ovom, trenutno kultnom, akcijsko-simulacijsko-avanturističko-razbijačkom naslovu.


6. Shenmue II
Nastavak najskuplje igre izašle u toj davnoj eri, Shenmuea, koštao je 100 milijuna dolara više od originala. Makar je dobila fenomenalne ocjene, njena prodaja nije uspjela pokriti troškove proizvodnje.


5. Star Wars: The Old Republic
Biowareov i Lucasartsov ultramega MMO koštao je 210 milijuna dolara i pokušao je s trona najigranijeg multiplayera skinuti dobro etablirani World of Warcraft. Unatoč neuspjehu na toj fronti, igra je postala naslov s najvećim rastom profita u području multiplayera -  ikad. Trenutno je free-to-play te navodno zarađuje do 100 milijuna godišnje. Što doista nije loše.


4. Final Fantasy VII
Zamislite igru izašlu devet godina prije trinaestice... čiji je razvoj koštao 100 milijuna dolara više. Final Fantasy VII, makar ultraambiciozan i ultraskup, postigao je fantastičan komercijalni uspjeh, a njegov remake za PS4 zaigrat ćemo već ove godine.


3. Grand Theft Auto V
Igra koju svatko zna i hvali, a čiju inačicu za PC čekamo još i danas, koštala je preko 300 milijuna dolara.


2. Call of Duty: Modern Warfare 2
Znajući kako svi nadolazeći nastavci jednostavno moraju postići abnormalan rezultat, ekipa iz Activisiona bila je spremna na sve. Pod sve, naravno, mislimo na 270 milijuna dolara, koliko je koštala njegova izrada. Rezultat, uvjereni smo, znate svi.


1. Destiny
Naš ultimativan kralj apsurdnih budžeta je Bungeejev avanturističko-pucačko-borderlandski spektakl Destiny. U njegovu produkciju ulupana je masa novca - toliko da ni sami autori ne žele govoriti o tome. Neki tvrde da se radi oko 300 milijuna dolara - bez marketinga. Najbizarniji dio u čitavoj ovoj priči su rezultati. Makar nije prošla najbolje kod kritičara, igra je postigla zapanjujuće prodajne rezultate. Naime planirana je kao desetogodišnji projekt, a kompletan investirani budžet vratila je već nakon jednog dana prodaje.

izvor: Whatculture