VRH VRHOVA

Ovo su najbolje igre koje smo zaigrali u 2016.

22.12.2016 u 06:55

Bionic
Reading

Bliži nam se kraj godine, a s njime dolaze i neminovni popisi najboljih videoigara. To, dakako, ide zbilja rukom pod ruku sa sezonom darivanja – pogotovo ako zbilja nemate pojma koju igru kupiti svom najdražem gejmeru

Ovog puta smo, umjesto da radimo top listu, odlučili prošarati žanrovima te u konačnici predstaviti ne jednu, već niz igara koje su 2016. učinile godinom vrhunskog gejminga. Stoga ne gubimo vrijeme, već krenimo na posao!

Utrke: Forza Horizon 3


Treći Forza Horizon zaslužio je ovo prestižno mjesto iz više razloga. Kao prvo, radi se o izvrsnom višeplatformskom naslovu koji gejmeri mogu igrati i na PC-u i na Xboxu One. Kao drugo, napravljen je kako bi se prilagodio najširem spektru igrača, što znači da među ostalim dovoljno naginje arkadi da bi zadovoljio početnike kojima u ruke ne biste dali poklopac, a kamoli volan. Kao treće, riječ je o zbilja prekrasnom naslovu koji najviše sjaji u 4K rezoluciji pri 60 sličica u sekundi. PC master race FTW.

Akcijske avanture: Uncharted 4: A Thief's End


Od svih akcijskih avantura koje smo igrali ove godine, a igrali smo ih bogme puno, najnovija iteracija najpopularnijeg serijala Naughty Doga odradila je ono što se od nje i očekivalo. Iako se, bez sumnje, ne radi o apsolutno najboljem Unchartedu ikad, riječ je o izvrsno skrojenom naslovu koji je, prije svega, napravljen kako bi akcijskim avanturama privukao veterane, kao i igrače koji sa žanrom zbilja nemaju previše iskustva.

Taktičke igre: X COM 2


Majka svih taktičkih igara ove godine nije razočarala. Radi se o bez sumnje jednom od najboljih XCOM naslova ikad napravljenih, čemu svjedoči velik broj odanih fanova, visoke ocjene na većini sajtova te, što je najvažnije, hrpa nemilosrdno smaknutih vanzemaljaca. Pravi mužjaci, naravno, mogu se okušati i u iron man modu, gdje svaki od vaših superjunaka može opako nastradati ako ne pazite što radite. Sve u svemu, ako tražite kombinaciju menadžmenta i taktike upakirane u stari dobri X COM paket, ne tražite dalje.

Strategije: Civilization 6


Najbolja 4X (eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate) strategija godine, zbilja nema prejaku konkurenciju. Civilization 6 unosi nekoliko noviteta u klasičnu priču o nenormalno nasilnom razvoju civilizacija te u istom trenu zadržava kompleksnost prethodnika. Što je zapravo najbolje, prošao je izvrsno kod obožavatelja 4X strategija, kao i obožavatelja serijala. Želite postati jedan od njih? Intrigiraju vas kompleksne strategije, a ne znate otkud početi? Ovo je dosta dobar izbor.

Akcijski RPG: Dark Souls 3


Ovo niste uopće očekivali, zar ne? Najnovija atmosferična i ultra teška igra From Softwarea dosegnula je i nadmašila standarde prethodnika. Delikatna kombinacija užasno teškog gameplaya i priče koja služi samo da pojača atmosferu iz još jednog Dark Soulsa, napravili su apsolutni hit. Iako ne spada među naše omiljene igre, nemoguće je poreći suludu genijalnost koja stoji iza njenog uspjeha.

RPG: Darkest Dungeon


Naš izbor najboljeg RPG-a godine dopao je genijalnog Red Hookovog RPG-a Darkest Dungeon. Ni jedan razvojni tim do danas nije ovako dobro ukomponirao psihologiju u jednostavni RPG na poteze. Što je još bolje, ako Darkest Dungeon gledate kao igru u kojoj vodite tim vaših omiljenih junaka, gadno ćete se razočarati. Zašto? Zato što u Darkest Dungeonu morate naučiti da je glavna tema – prolaznost. Dodajte ovome fantastični soundtrack, izvrsnu naraciju te fenomenalnu priču - i imate definitivno najbolji RPG 2016.

Sport: Pro Evolution Soccer 17


Serijal PES postaje sve bolji i bolji svake godine, a njegova najnovija iteracija definitivni je vrhunac njegove evolucije. Konami jako dobro zna što radi te je nakon dugo vremena stvorio formulu za iznimno igriv i nevjerojatno dinamični i fluidni digitalni nogomet u kojem će uživati apsolutno svi obožavatelji žanra.

Indie: Stardew Valley


Apsolutni vrh ovogodišnje ponude nezavisnih igara čudo je od nasova pod imenom Stardew Vallery. Radi se, naime, o apsloutno neočekivanom hitu koji je koncept održavanja i razvoja farme kombiniranog s RPG-om stare škole, izveo savršeno. Najbolji dio? Napravio ga je jedan jedini čovjek koji je sve njegove elemente mukotrpno stvarao čak četiri godine. Izgleda da se ispatilo…

Višežanrovska igra: Deus Ex: Mankind Divided


Iako mnogi kritiziraju manjak konkretnog završetka, novi Deus Ex nam je oduzeo srce. Radi se o igri koja je bez problema nadmašila svojeg prethodnika te igračima ponudila zbilja imerzivni svijet koji, u samoj igri, pokriva područje futurističkog Praga. Ako Eidos Montreal nastavi s razvojem i promocijom franšize, možemo se samo nadati još boljim nastavcima. Ukratko, ako volite cyberpunk i globalne zavjere, Deus Ex: Mankind Divided prava je stvar za vas.

FPS: Overwatch


Uz žestoku konkurenciju novog Battlefielda, teško je bilo odlučiti se za Overwatch, no pogledavši besprijekorni i igriv izlazak igre, elegantni gameplay i nevjerojatan trud uložen u dizajn likova – lako je zaključiti da je Overwatch zbilja jako dobro zaokružen naslov. Tijekom godine smo više puta mogli posvjedočiti Blizzardovoj posvećenosti igri koja, iako ne savršena, svakom zakrpom postaje sve bolja.

Koji su vaši favoriti 2016.? Recite nam u komentarima, kao i na našoj službenoj stranici na Facebooku