NOVITETI

Ovo su LG-ovi aduti za internet stvari

05.01.2015 u 18:45

Bionic
Reading

Glavni tehnološki direktor LG-a Skott Ahn tvrdi kako internet stvari (IoT) transformira način na koji potrošači žive, rade i zabavljaju se

'Internet stvari nije sadržan isključivo u nekim uređajima i aplikacijama koje njima upravljaju', rekao je Ahn. 'Riječ je o onome što povezuje sve što cijenimo pomoću inovacija prilagođenih našim životima. U LG-u smo otvoreni maksimiziranju vrijednosti koju potrošačima nudimo kroz platforme, povezivost i ukupni IoT sustav.'

Platforme

LG je put stvaranja svog operacijskog sustava webOS kao jake IoT platforme započeo prošle godine kada je uspješno uključio webOS u novu generaciju intuitivnih pametnih televizora.

Na sajmu CES 2015 Ahn je predstavio nadograđenu platformu za pametne televizore webOS 2.0 koja nudi još jednostavnije korisničko iskustvo, dvostruko je brža od prethodne inačice i u potpunosti podržava streaming 4K Ultra HD sadržaja. Ova LG-eva platforma dostupna je i na LG-evim hotelskim televizorima te digitalnim displejima pa potrošači mogu iskusiti IoT i izvan svojih domova, rekao je Ahn.

Ahn je istaknuo i da LG radi na platformi koja brine o načinu života potrošača i njihovoj dobrobiti umjesto da samo taj stil samo prati i o njemu izvještava. Tako je LG razvio tehnologiju za analizu biosignala za pametne telefone i nosive uređaje koji sada mogu pomoći oko upravljanja zdravljem, primjerice mijenjanju navika spavanja. Ova LG-eva platforma čak može optimizirati korisnikovo okruženje kontroliranjem uređaja kao što su grijači za vodu ili klima-uređaji.


Povezivost

Opisujući kako LG planira povezati uređaje i tehnologije, Ahn je istaknuo prilagodljiva rješenja koja povezuju pametne uređaje. 'Baš poput naših telefona, automobili postaju sve pametniji. Primjećujemo rastuću potrebu za povezivanjem naših pametnih uređaja s automobilima', rekao je.

LG širi IoT na automobile aktivnim razvijanjem tehnologija Vehicle to Everything (V2X). Tako je kompanija razvila i komercijalizirala rješenje za povezivost koje zrcali Android i iOS uređaje na zaslone automobila. LG-eva pametna tehnologija za povezivost s automobilima je iznimno prilagodljiva, ali podržava druga rješenja kao što je MirrorLink.

Kako bi objedinio sve ove tehnologije, LG koristi otvorene standarde. 'Surađujemo s AllSeen Alliance, čiji smo osnivački član, kako bismo usvojili otvorenu platformu AllJoyn za povezivost. Također, uključeni smo u oneM2M, globalni standard za IoT usluge, kako bismo mogli usvojiti tehnologiju široke povezivosti koja povezuje pristupnike i uređaje u oblaku što omogućava LG-evim proizvodima funkcioniranje s uređajima bilo kojeg proizvođača.'

Ekosustav

'Kako bismo realizirali pravu vrijednost interneta stvari, trebamo snažan ekosustav partnera koji dijele našu viziju', rekao je Ahn te objasnio da LG blisko surađuje s vodećim pružateljima usluga za pametne domove i članovima ekosustava iControl OpenHome da bi osigurao integraciju LG-evih proizvoda s pametnim uslugama – od onih sigurnosnih do kućne automatizacije.

Prošle je godine LG predstavio HomeChat, platformu koja omogućava uporabu prirodne obrade jezika (Natural Language Processing; NLP) za kontroliranje i upravljanje kućanskim aparatima. Trenutno kompanija surađuje s tvrtkom Nest Labs kako bi HomeChat postao kompatibilan s njihovim proizvodima. U bližoj će se budućnosti HomeChat povezivati i s automobilima. 'Prije odlaska iz doma jednostavno ćete izgovoriti gdje želite ići, a destinacija će biti automatski dodana u sustav za navigaciju vašeg automobila', objasnio je Ahn.