zanimljiv stroj

Ovo je Vaio SX12 - laptop koji teži svega 900 grama, a otkriveno i koliko košta

07.02.2020 u 11:23

Bionic
Reading

Proizvođač naglašava da uređaj teži manje od kilograma, a ima performanse moćnog Windows računala

Japanski proizvođač Vaio izbacio je vjerojatno najlakši ultrabook na tržištu. Riječ je o 14-inčnom modelu SX12, prijenosniku pokretanom šesterojezgrenim čipom i teškim svega 900 grama. Pod poklopcem mu se nalazi procesor Intel Core i7-10710U 'Comet Lake', što znači da uređaj može raditi puno više od pukog uređivanja dokumenata i gledanja videa.

SX12 je, kao što ste i vjerojatno pretpostavili, relativno skup laptop. Startna cijena u SAD-u mu je 1599 dolara, što je više od Dell XPS 13, premijskog uređaja čija startna cijena iznosi 1349 dolara. Vaio tvrdi da će šesterojezgreni čip poboljšati performanse uređaja za čak 40 posto u usporedbi s prošlogodišnjim modelom. Ako su u pravu, ovo bi mogao biti izvrstan stroj.

Povezivost iz snova

Linija laptopa SX12 natrpana je svim zamislivim portovima, uključujući USB-C, dva USB 3.0 porta, jedan USB 3.1 port, HDMI ulaz, VGA konektor, SD slot i naravno - adapter za punjač i ulaz za slušalice.

Laptopi poput Vaio SX12 dokazuju da forma prijenosnih računala nastavlja ići prema jednostavnosti i lakoći bez prevelikog kompromisa u polju performansi. Naravno, kao i kod svih prijenosnika, najbitniji dio priče dolazi u obliku korisničkog iskustva, što znači da se trebamo strpiti do prvih recenzija da bismo donijeli bilo kakve konkretne zaključke.