UPOZNAJTE NOVITETE

Ovo je devet najboljih stvari koje uskoro stižu na vaše Windowse

18.04.2017 u 08:50

Bionic
Reading

Nadogradnja Creators za Windows 10 donosi više noviteta i dodataka za Microsoftov operativni sustav. Evo izbora najzanimljivijih

Cortana za postavke

Ako ste postavili čistu instalaciju nadogradnje Creators ili kupili novo računalo s predinstaliranim Windowsima, primijetit ćete kako će se digitalna pomoćnica Cortana pojaviti kako bi vas vodila kroz postavke. Koristit će mikrofon i zvučnike računala za primanje vaših uputa za postavljanje, recimo, mreže Wi-Fi ili tipkovnice.

Naravno, i dalje su vam na raspolaganju računalni miš i tipkovnica za tradicionalni način unosa, ali upravljanje glasom je fora. Tim više što je postupak postavljanja Windowsa 10 značajno pojednostavljen. 

Režim rada za igru

Poboljšanje iskustva igranja jedan je od fokusa nadogradnje Creators. Novi režim rada za igru (Game Mode) u aplikaciji za Xbox će dati prioritet procesoru i grafičkom procesoru pri raspodjeli resursa za igru, a smanjit će pozadinske zadaće i druge aplikacije koje opterećuju sustav. 

U aplikaciju za Xbox dodan je i streaming Beam (sličan Twitchu), pa možete podijeliti prijenos uživo svog igranja s prijateljima.

Režim rada za igru morat ćete pokretati svaki put kad pokrenete i igru, no izdavači će ga ubuduće moći automatski uključivati. U nadogradnju je uključen po početnim postavkama. 

Slika u slici

Aplikacije Universal Windows dobile su podršku za prikaz slike u slici. Ugrađena aplikacija Movies & TV omogućava gledanje filma ili serije u prozoru koji je uvijek povrh drugih, a i Skype će se uvijek otvoriti iznad drugih.

Tako možete gledati multimedijalni sadržaj dok surfate ili radite u drugim aplikacijama. Podrška je zasad ograničena na nekoliko Microsoftovih aplikacija, ali pristup je otvoren i drugim razvojnim programerima.

Noćno svjetlo

Night Light je značajka koja smanjuje emitiranje plavog svjetla sa zaslona nakon zalaska Sunca ili u određeno vrijeme tijekom večeri. 

Dynamic Lock

Dynamic Lock je nova značajka za Windows 10 osmišljena kako bi bila suprotnost sustavu Windows Hello. Omogućava automatsko zaključavanje računala s desetkom kad se udaljite od njega. Možete upariti nekoliko uređaja koji podržavaju Bluetooth, poput pametnih telefona, i računalo će znati kad se nađete van dometa te zaključati zaslon. 

Paint 3D

Kao što ime kaže, ovo je trodimenzionalna inačica dobro poznate aplikacije Paint, koja je u velikoj mjeri promijenjena i modernizirana. U njoj možete stvarati 3D objekte ili raditi na onima koje ste napravili u drugim programima. 

Sad bi trebala puno bolje reagirati na dodir, a u njoj možete i koristiti digitalnu olovku (stilus) poput Surface Pena. Svoje uratke možete podijeliti na web odredištu Remix 3D ili upotrijebiti s konzolom Windows Mixed Reality, pa čak i s Hololensom. 

Brži Windows Hello 

U Microsoftu su poboljšali skeniranja lica, pa novi postupak postavljanja postavki prikazuje precizno kako Hello skenira vaše lice ne bi li vas prepoznao. 

Poboljšani Microsoft Edge

Microsoftvo web preglednik dobio je, između ostalog, novu značajku koja vam omogućava spremanje tabova za kasnije korištenje, što će dobro doći onima poput nas koji imaju stalno otvorenu hrpu tabova. 

Dodana je i podrška za e-knjige, kao i mogućnost pregleda videa u 360 stupnjeva. Knjige možete kupovati i preuzimati putem Windows Storea, a uzorci videa u 360 stupnjeva su dostupni u aplikaciji Movies & TV.

Poboljšano upravljanje nadogradnjama i privatnošću

Nadogradnja Creators omogućit će vam pauziranje nadogradnji na tjedan dana i postavljanje aktivnih sati za Windows 10 na do 18 sati dnevno, kako bi izbjegli automatsko ponovno pokretanje računala baš u trenutku kad nešto važno radite. 

Što se zaštite privatnosti tiče, Windows će vas upozoriti i pozvati na pregled i promjenu značajki kao što su dijagnostika sustava, prepoznavanje govora, lokacije i relevatnih oglasa. 

Više: Verge

This Week on Windows: Windows 10 Creators Update Izvor: Društvene mreže / Autor: Windows