TEHNO SAVJETI

Ovo ćete napraviti računalu s Windowsima samo ako ga želite uništiti

30.04.2022 u 17:38

Bionic
Reading

Postoje brojne postavke i procesi nužni za normalno funkcioniranje uređaja s operativnim sustavom Windows. Važno je znati koje nikako ne smijete mijenjati ili brisati

Donosimo pregled najvažnijih postavki i procesa za računalo s operativnim sustavom Windows po kojima ne smijete prčkati osim ako niste posve sigurni kako znate što radite.

1. Registar za Windows

Ponekad je potrebno uređivati registar za Windows kako bi bilo moguće isključiti pojedinu značajku, omogućiti gladak rad softveru ili ukloniti problem kojeg se ne možemo riješiti na drugi način.

Iako to može biti korisno, petljanje po registru Windowsa trebate ostaviti osobama koje izvrsno poznaju Microsoftov operativni sustav i posegnuti za tim tek nakon što ste isprobali sve drugo što vam je dostupno.

Naime, ako zahvat nije obavljen kako treba lako se može dogoditi kako će rad vašeg računala biti usporen, razina sigurnosti smanjena, pristup korisnim značajkama ograničen i tome slično. Možda ćete morati čak i ponovno instalirati Windowse.

2. Automatska nadogradnja Windowsa

Isključivanje automatske nadogradnje operativnog sustava također treba izbjegavati kad god je moguće. Nadogradnje obično donose nove značajke, ubrzavaju rad računala, uklanjaju pronađene pogreške i bolje štite računalo od zlonamjernog softvera.

Uz uključenu značajku automatske nadogradnje možete biti sigurni kako nećete zaboraviti preuzeti ih. Stoga ju ne isključujte na dulje od tjedan, dva - i to ako baš morate.

3. Vatrozid

Microsoft Defender Microsoftov vatrozid (firewall) Defender služi kako bi blokirao neovlašteni pristup vašem računalu tako što prepoznaje zlonamjerni softver i blokira ga (ili vas barem upozori na njega).

Isključite li ga, izlažete računalo i sve što držite na njemu raznim rizicima koje možete skupo platiti. Stoga ga nemojte isključivati. A ako se ipak odlučite na to, instalirajte odgovarajuću zaštitu.

4. Naredbeni redak

Command Prompt bolje upućenim korisnicima Windowsa omogućava obavljanje određenih zadaća uz pomoć odgovarajućih naredbi.

Kako bi to bilo moguće, u većini slučajeva morat ćete dati aplikaciji Command Prompt administratorske ovlasti. Time će dobiti pristup svim datotekama u Windowsima s kojima inače ne bi mogla stupiti u interakciju.

Zato nemojte pokretati tu aplikaciju iz izvora kojima ne možete vjerovati, kao ni raditi u njoj nešto što ne znate ili niste sigurni što će napraviti. Naime, nije moguće poništiti sve promjene koje ste napravili koristeći Command Prompt.

5. Nužni procesi i datoteke

Nikad nemojte brisati ili isključivati datoteke i procese ključne za rad Windowsa. Prije no što se odlučite na brisanje provjerite čemu datoteka na koju ste se namjerili doista služi. Isto vrijedi i za procese u Task Manageru.

6. Programi iz nepouzdanih izvora

Aplikacije i drugi softver iz nepouzdanih izvora mogu doći s virusima i ubaciti ih u vaše računalo. Windows Defender blokirat će ih većinu, ali ne i sve. Zato uvijek preuzimajte softver s web odredišta kojima možete vjerovati i provjerite jesu li datoteke koje preuzimate sigurne.

Ako vas Defender ili drugi sličan program upozori na moguću prijetnju, uklonite sporne datoteke s računala, piše Make Use Of.