Interlune

Ovaj startup do 2030. želi započeti s rudarenjem na Mjesecu

19.03.2024 u 17:56

Bionic
Reading

Osnivači kompanije uključuju bivše zaposlenike Bezosova Blue Origina, a pridružio im se i astronaut Apolla 17

Startup pod nazivom Interlune pokušava postati prvom privatnom tvrtkom koja će iskopavati prirodne resurse s Mjeseca i prodavati ih na Zemlji. U početku će se usredotočiti na helij-3, helijev izotop koji stvara Sunce kroz proces fuzije, a na Mjesecu ga ima u izobilju.

U intervjuu za Ars Technicu, Rob Meyerson, jedan od osnivača Interlunea i bivši predsjednik Blue Origina, rekao je da se tvrtka nada da će svog robota, uz podršku NASA-e, poslati u sklopu jedne od nadolazećih komercijalnih misija na Mjesec. Plan je imati prvo postrojenje na Mjesecu do 2028. i započeti s radom do 2030., rekao je Meyerson.

Interlune je ovaj tjedan objavio da je prikupio 18 milijuna dolara financiranja, uključujući 15 milijuna dolara u posljednjem krugu koji je vodio Seven Seven Six, poduzetnička tvrtka koju je pokrenuo suosnivač Reddita Alexis Ohanian.

Resurs na koji cilja, helij-3, mogao bi se koristiti na Zemlji za kvantno računalstvo, medicinska snimanja i, možda jednog dana, kao gorivo za fuzijske reaktore. Helij-3 nose solarni vjetrovi na Mjesec i smatra se da ostaje zarobljen na površini tla. Kad stiže do Zemlje, susreće se s atmosferom koja ga blokira.

Interlune namjerava iskopati ogromne količine Mjesečeva tla (ili regolita), obraditi ga i izvući plin helij-3 te ga poslati na Zemlju. Usto planira poslati u misiju robotsko slijetalo koje će procijeniti koncentraciju helija-3 na odabranoj lokaciji na površini.

'Rudarenje prirodnih resursa Mjeseca je prvi put u povijesti tehnološki izvedivo', rekao je Meyerson u izjavi. Tim koji stoji iza startupa uključuje Meyersona i bivšeg glavnog arhitekta Blue Origina Garyja Laija, astronauta Apolla 17 Harrisona H. Schmitta, bivšu izvršnu direktoricu Rocket Laba Indru Hornsby i Jamesa Antifaeva, koji je radio za Alphabetov projekt balona za velike visine Loon.