NOVITET IZ NASA-E

Ova neobična vakumirana vreća za spavanje mogla bi spasiti vid astronautima

13.12.2021 u 13:26

Bionic
Reading

Vakuum koji specijalna vreća generira napravljen je da emulira gravitaciju na Zemlji i izvlači tekućinu iz gornjeg dijela tijela. Zadržavanje tekućine u glavi astronauta, naime, uzrokuje postupni gubitak vida

Znanstvenici iz UT Southwestern Medical Centera razvili su neobičnu vreću za spavanje konstruiranu za još neobičniji sindrom koji pogađa astronaute. Više od pola NASA-inih svemirskih putnika koji su na Međunarodnoj svemrskoj stanici (ISS) proveli više od šest mjeseci na Zemlju su se vraćali sa problemima s vidom, piše Engadget.

Ovaj sindrom možda zvuči kao trivijalna stvar koja zahvaća samo žitelje svemirskih stanica, no valja uzeti u obzir da ljudska vrsta uskoro planira putovati i na druge planete poput Marsa, što znači da će dugo ostajanje u svemiru povećati rizik od ovog neobičnog sindroma poznatog kao SANS (spaceflight-associated neuro-ocular syndrome ili neuro-okularni sindrom uzrokovan svemirskim putovanjem).

Uzrok ovom oštećenju vida manjak je gravitacije. Ljudi na Zemlji i u orbiti kad spavaju u gornjem dijelu tijela, pogotovo u glavi, sakupljaju veću količinu tekućine. Nakon što se ustanu gravitacija odradi svoje i 'povuče' ju u donji dio tijela, no u svemiru se zbog nulte gravitacije to ne dešava. Tekućina ostaje u glavi i uzrokuje izravnavanje očnih jabučica što rezultira oštećenjem vida.

Kako bi savladali SANS, znanstvenici su uz pomoć proizvođača opreme REI razvili vreću za spavanje koja se veže oko pojasa i obuhvaća donji dio tijela. Uređaj za usisavanje sličan usisavaču se nakon buđenja aktivira i počne povlačiti tekućinu prema nogama te samim time spriječava njezino sakupljanje u glavi.

ekskluzivno

[FOTO] Prizori koji ostavljaju bez daha: Pogledajte najbolje fotografije svemira snimljene u 2021. godini

Pogledaj galeriju

Prvi rezultati pokazali su se pozitivnima, no tvorci još nisu sigurni oko detalja poput vremena koje astronaut treba provesti u vreći te također treba li se u njoj spavati tijekom cijele ture u svemiru ako se želi izbjeći SANS. Odgovore ćemo, kažu inženjeri sa sveučilišta, dobiti uskoro.