KONFERENCIJE

Otvoreni kod nemoguće je ignorirati

15.06.2016 u 12:34

Bionic
Reading

Trodnevna konferencija 'Open Source Days', ove godine održana po prvi puta, bila je tematski posvećena primjeni rješenja otvorenog koda u poslovanju

Više od stotinu predstavnika vodećih hrvatskih tvrtki koje u svojem svakodnevnom poslovanju primjenjuju rješenja otvorenog koda sudjelovalo je tijekom konferencije Open Source Days na predavanjima i specijaliziranim tehničkim radionicama na kojima su se mogli upoznati s nekim od aktualnih tema s područja otvorenog koda.

Predstavljene su tehnologije i konkretne primjene rješenja temeljenih na otvorenom kodu za virtualizaciju, VoIP, usluge u cloudu, sigurnost i identifikaciju korisnika, a posebnu su pažnju privukla predavanja stručnjaka iz Red Hata na temu OpenStacka i OpenShifta.

'Danas oko 95 posto od 2.000 vodećih tvrtki u svijetu koristi rješenja temeljena na otvorenom kodu u svojim dijelovima IT sustava koji su kritični za poslovanje i koji se nikako ne mogu smatrati trivijalnima, pa u pojedinim slučajevima čak nisu niti svjesni da koriste rješenja koja potječu iz open source zajednice', rekao je Boris Vrabec, partner u analitičkoj tvrtki Gartner. IT odjeli u tvrtkama ne mogu ignorirati utjecaj i prisutnost softvera otvorenog koda, naglasio je Vrabec.


Neki od glavnih motiva koji, prema istraživanju Gartnera, stoje iza primjene rješenja otvorenog koda su ukupno niži troškovi održavanja, niži troškovi podrške, ali tvrtke kažu kako ih koriste i zbog bolje sigurnosti te – sve više – zbog strateške kompetitivne prednosti nad konkurencijom i više prilika za inovaciju vlastitih IT profesionalaca kada rade s ovakvim rješenjima.

'Digitalna transformacija prioritet je izvršnih direktora velikih tvrtki u Europi. Smanjivanje troškova, veća sigurnost ili potrebe usklađivanja sa zakonodavnim okvirima, kao i mogućnost veće automatizacije i ubrzavanje implementacije rješenja glavni su izazovi koji, u smislu IT-a, stoje pred tvrtkama', rekao je Krzysztof Chris Rocki, regionalni menadžer Red Hata za središnju i istočnu Europu.

'IT se mora razvijati tako da bude korak ispred zahtjeva poslovanja, a to utječe na proces razvoja aplikacija i rješenja, arhitekturu aplikacija, primjenu i distribuciju aplikacija te kompletnu infrastrukturu. Više od milijun projekata iz područja big data, clouda, mobilnih tehnologija, interneta stvari i aplikacija u oblaku danas se razvija u otvorenom kodu', naglasio je Rocki, spominjući kako preko 90 posto tvrtki s popisa Fortune 500 koristi proizvode i rješenja Red Hata.


Predstavljena su i konkretna open source rješenja koja su primijenjena u hrvatskim tvrtkama. Predavači iz tvrtke Buckhill predstavili su upravljanje korisničkim identitetima u oblaku, stručnjaci iz Nimiuma i Ericssona Nikole Tesle svoje su predavanje posvetili sljedećoj generaciji podatkovnih centara, a Emanuel Blagonić govorio je o iskustvima razvoja open source web rješenja za Grad Rijeku, temeljenog na WordPressu, a s ciljem povećanja transparentnosti komunikacije lokalne samouprave.

Viziju Microsofta, uključujući i načine na koje Microsoft podupire open source koncept, predstavio je Tomislav Tipurić iz Microsofta Hrvatska. Tomislav Nakić-Alfirević iz hrvatske tvrtke Amphinicy prikazao je kako ta tvrtka koristi open source koristi u satelitskoj tehnologiji.

Trodnevna konferencija u organizaciji Otvorenog učičišta Algebra završena je besplatnim polaganjem Red Hatovih certifikacijskih ispita za zainteresirane i kvalificirane polaznike.