U SPLITU

Otvorena 11. Cisco Expo konferencija

29.03.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Na 11. Expo konferenciji tvrtke Cisco Systems u Splitu okupilo se više od 500 sudionika, donositelja odluka i stručnjaka iz informatičkog sektora, šire poslovne zajednice i ključnih ljudi iz javne uprave koji će u tri dana trajanja konferencije sudjelovati u pedeset prezentacija i radionica

'Cisco Expo će imati tri glavne teme - inteligentne mreže, računalstvo u oblacima i mobilnost, a bit će predstavljene neke od važnijih inovacija ostvare u posljednjih godinu dana', izjavila je Ana Blažinić, generalna direktorica tvrtke Cisco Hrvatska u uvodnom govoru konferencije.

Cisco Expo 2012 otvorili su danas predstavnici hrvatske Vlade - ministar uprave Arsen Bauk i pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parić, izvijestili su iz Cisca Hrvatske.

Ministar Bauk je istaknuo da je cilj IT-a u javnoj upravi poboljšanje procesa i smanjenje birokracije. Javna uprava bit će servis građana, kazao je.

Što se tiče mreža u Hrvatskoj, imamo ih desetak različitih. Mnoge od njih treba obnoviti i nadograditi, a Vlada i ICT industrija trebaju u tome biti partneri, rekao je Parić.

Glavni govornik konferencije Cisco Expo 2012, Michael Ganser, viši potpredsjednik u tvrtki Cisco zadužen za regije srednje i istočne Europe, osvrnuo se na trenutno stanje u gospodarstvu i informatici u Hrvatskoj kroz prizmu globalne konkurentnosti te o ulozi informatičkih tehnologija u razvoju i budućnosti zemlje.

Prema njegovu mišljenju, ono u čemu smo najbolji je obrazovanje informatičke i općenito tehničke radne snage. Dosta smo dobri i prema indeksu mrežne spremnosti, Hrvatska drži 54. mjesto na popisu koji se sastoji od 139 zemalja iz cijelog svijeta. Ono u čemu stojimo pred svojevrsnim izazovom je ICT u viziji javne uprave i dostupnost novih tehnologija u malom poduzetništvu.

Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić smatra da se snagu domaće ICT zajednice, kao jedne od najnaprednijih skupina hrvatskog društva, mora iskoristiti za kvantni skok kojim ćemo izaći iz današnje krizne situacije. Gledano na tehnološkoj razini, optika mora postati standard naše buduće mrežne infrastrukture jer bez toga nema cloud računalstva, obrade velikih podataka i naposljetku, mrežne ekonomije, kazao je.