BADBIOS

Otkriven računalni virus koji se širi - zvučnicima

04.11.2013 u 15:16

Bionic
Reading

Mali komad zlonamjernog softvera može se zakopati duboko u operativni sustav vašeg računala, izbjegavati pokušaje brisanja i širiti zarazu na druge kompjutore čak i kad nije s njima povezan

Kako piše Ars Technica, otkriven je rootkit (komadić softvera koji se obično skriva duboko u kernelu, dijelu operativnog sustava, ili računalnom BIOS-u) koji može komunicirati s obližnjim računalima pomoću zvučnika i mikrofona.

Kao i brojni drugi programi te vrste, zloćudni softver nazvan badBIOS napisan je tako da nastoji izbjeći brisanje na sve moguće načine, uključujući i pokretanje računala pomoću vanjskog diska.

Specifičan je po tome što može zaraziti druga računala čak i kad računalo na kojem se nalazi nije fizički spojeno s ostalima, niti koristi bilo kakav oblik bežičnog povezivanja, putem wi-fija i Bluetootha.

Virus se širi putem zvučnih valova visoke frekvencije, nečujnih ljudskim ušima, pomoću ugrađenih zvučnika i mikrofona. Aktivan je čak i kad se računalo ostavi bez napajanja, samo na baterijskom pogonu.

Vjeruje se kako predstavlja tek vrh sante leda, iza koje se krije veći napad na sustave na Windowsima, OS X-om, Linuxom i BSD-om.