NAGRADNJAČE

Osvojite lasersku korekciju vida i postanite sigurniji vozač

01.07.2015 u 12:04

Bionic
Reading

Znate li da trećina vozača u Hrvatskoj nema optimalan vid? To je 120.000 aktivnih sudionika u prometu! Prema HAK-ovom istraživanju čak 17 posto vozača priznalo je da nikad ne kontrolira vid, a 58 posto ih se požalilo na probleme s noćnom vožnjom

Budući da 90 posto informacija u vožnji primamo upravovidom uopće ne čudi to što proizvođači automobila iz godine u godinu sveviše naglaska stavljaju na aktivne sigurnosne elemente koji vozačimaolakšavaju posao za upravljačem.

Tako će senzori umjesto vasprovjeravati mrtvi kut, centralna jedinica će očitati prometne znakove iprikazati vam ih na kontrolnoj ploči, a skupocjeniji modeli čak susposobni prepoznati pješaka ili biciklista te usporiti automobil, iliprepoznati njihov toplinski trag po noći.

Ništa od navedenog nemože se mjeriti s dobrim vidom, a mnogo bolje i trajnije rješenje odnaočala i kontaktnih leća jest laserska korekcija vida.

Laserskoskidanje dioptrije u svijetu se prakticira 30-ak godina i do sada jeoperirano preko pedeset milijuna ljudi. Klinika Svjetlost prva se uHrvatskoj počela baviti laserskim skidanjem dioptrije prije 17 godina ido sada je operirano preko 50.000 očiju.

Postojinekoliko metoda skidanja dioptrije i osnovna podjela temelji se na tomena kojoj dubini rožnice se operacije izvode (površina rožnice – PRK,sredina rožnice – LASIK). Sve vrste današnjih operacija su u potpunostikompjutorski kontrolirane uz pomoć preciznih kompjutorskih programaintegriranih u laserske platforme. Današnjim aparatima jednu dioptrijumoguće je skinuti u manje od 2 sekunde, a sustavi za praćenje okapacijenta tokom operacije (trackeri) omogućuju preciznu dostavu laserskezrake na točno zadano mjesto bez obzira na pomicanje oka. Zbog savršenopreciznih i brzih softverskih sustava svi današnji zahvati su preko 99%sigurni.

Klinika Svjetlost čitateljima tportala poklanjajednu korekciju vida. Prijavite se na natječaj, odgovorite točno napostavljeno pitanje i progledajte ponovno kao nikad prije, a dobitnica je Martina Ljubičić (Zagreb).