DIGITALNA OSTAVŠTINA

Ostavite oporuku na Googleu

15.04.2013 u 16:11

Bionic
Reading

Zabrinuti ste što će biti s vašom digitalnom ostavštinom nakon što umrete ili zbog bilo kojeg razloga ne možete pristupiti računalu i internetu? U Mountain Viewu dosjetili su se rješenja

Osmislili su alat pomoću kojeg možete odrediti što će se dogoditi s vašim korisničkim računima za e-poštu, Google Plus i druge Googleove servise nakon što napustite ovaj svijet ili prestanete biti aktivni online zbog nekog drugog razloga.

Nazvali su ga 'inactive account manager' ('upravitelj neaktivnih računa', kako su to pomalo nezgrapno preveli). Uz Gmail i G+, alat obuhvaća još i YouTube, Picasu i Blogger.

U njemu možete, recimo, naložiti Googleu brisanje svojih podataka - svih ili samo nekih - nakon tri, šest ili 12 mjeseci neaktivnosti. Ili odabrati kome će biti poslani.

Prije no što bilo što poduzmu, u Googleu tvrde kako će sve još jednom provjeriti putem sekundarnog e-maila ili broja telefona.

Naći ćete ga na stranici na kojoj namještate ostale postavke svog korisničkog računa na Googleu. Pogledajte pod 'Upravljanje računom'.