SHIFT DEV 2019.

Osmi Shift Dev u Splitu: HAL Hrvatskog Telekoma među zvijezdama velikog regionalnog skupa developera

29.05.2019 u 10:11

Bionic
Reading

Split će ovaj četvrtak i petak biti domaćin osmog izdanja Shift Dev konferencije, jednog od najvećih developerskih skupova u regiji. Konferencija okuplja oko tisuću sudionika, a na njoj će se otvoriti niz zanimljivih tema i predstaviti neka najnovija tehnološka rješenja.

Iz dugačkog popisa potvrđenih govornika koji dolaze na ovogodišnji Shift Dev ističu se Sebastien Stormacq, senior tech evangelist Amazon Web Servicesa, i Tiffany Tse, developerka iz kanadskog Shopifyja, specijalizirana za razvoj, tematizaciju, dizajn i pristupačnost korisničkog iskustva. Mete Atamel iz Googlea usporedit će Java i C# ekosustave, a najavljen je i dolazak Valentina Pylypchuka, čovjeka zaduženog za odnose s webmasterima u Googleu.

Na konferenciji će govoriti i Sanja Bonic, starija menadžerica za tehnologiju i programiranje iz tvrtke Red Hat, predavanje će održati Slater Tyranus, osnivač startupa Indicu. U Split stižu i Felix Rieseberg iz Slacka, Rich Harris iz NY Timesa, osnivač Xbox Livea Boyd Multerer... Ulaznice se mogu nabaviti ovdje, a studente čekaju veliki popusti.

Hrvatski Telekom ove je godine tehnološki partner konferencije. Dominik Periškić, direktor za IT integraciju i OSS u Hrvatskom Telekomu i direktor HAL programa DT-a, i Vjekoslav Aleksić, projektni direktor za isporuku IT sustava, održat će predavanje na temu HAL projekta i mikroservisa.

Shift Dev i ove će godine oklupiti veliki broj uglednih predavača Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Prezentirat ćemo HT-ov pristup transformaciji IT landscapea', objašnjava Aleksić. 'Taj pristup karakterizira nekoliko razina promjena, od arhitekturalnih, preko procesnih i tehnoloških, do integracijskih. To znači da se nova rješenja ne traži u nekoliko robusnih, monolitnih enterprise rješenja, nego u većem broju međusobno neovisnih digitalnih servisa/mikroservisa, od kojih svaki nudi rješenje za manji poslovni zahtjev.'

Periškić i Aleksić govorit će o implementaciji Harmonized Application Layera (HAL), zašto su se odlučili za takav pristup, na koje su poteškoće nailazili te smatraju li i dalje da su na dobrom putu. Govorit će i o tome kako se uvoeđenjem novih rješenja mijenjao način razmišljanja zaposlenika.

'Naša implementacija digitalnih servisa/mikroservisa ima veliki potencijal da se primijeni i u drugim telekomima unutar DT grupe', kaže Aleksić.

'HT je predvodnik, centar izvrsnosti HAL DT inicijative i mi upravljamo svim promjenama u definiciji tih integracija', pojašnjava Periškić.

HAL je na ovogodišnjoj TM Forum konferenciji u Nici nominiran u kategorijama Open API Award i IT transformation Award. Zbog svoje uloge u DT-ovoj OneApp incijativi i razvoja nove DT mobilne aplikacije, implementirane u nekoliko DT telekoma, HAL je nominiran i za Inovation Award for OneApp program.

'HT je bio u prvom valu ove implementacije, zbog čega je broj korisnika Moj Telekom aplikacije već sada značajan, a raste i dalje', zaključuje Periškić.