lažne poruke

Oprez! U tijeku je nova prevara na Instagramu, evo što učiniti

13.06.2023 u 09:23

Bionic
Reading

Online zlikovci nikada ne spavaju, a dokazuje nam to najnoviji oblik online prevare kojim se kriminalci pokušavaju domoći vaših podataka. Evo kako to pokušavaju

Austrijska nezavisna platforma Watchlist Internet upozorava korisnike na njihovom i na tlu ostatka svijeta da upravo traje najnovija online prevara. Ovog puta na meti su korisnici Instagrama.

Dobijete li poruku u sandučić na Instagramu od stranice naziva ‘metaappelcenter’ znajte da vas pokušavaju prevariti. Poruka najčešće sadrži sljedeći tekst:

Meta | Facebook Support Team

Your instagram page has been reviewed by our servers.

And many times it has been detected that you do not comply with copyright.

Remember that the Meta Platform Gives Great Importance to its Users.

If you do not complete the objection form that we will give you within 48 hours; your account will be closed.

bio.site/metaforappealsform.com

Be more careful with our upcoming conditions.

Bez panike

Iako je u poruci navedeno da vaš račun na Instagramu krši autorska prava te da imate 48 sati da odgovorite na prijavu preko priloženog linka inače će vam račun biti blokiran, ne nasjedajte.

Ne paničarite i ni u kojem slučaju nemojte kliknuti na priloženi link.

Ipak sam kliknuo na link, što sada?

Jedna od prvih stvari koju biste trebali pokušati napraviti je kontaktirati svoje prijatelje i rodbinu te ih nekim drugim kanalom obavijestite da vam je račun na Instagramu preuzet. Ovo je izuzetno bitno jer će zlikovci ono što su napravili vama, pokušati napraviti i svim vašim kontaktima do kojih se domognu.

Ako ste kojim slučajem nasjeli na prevaru i kliknuli na priloženi link, bit ćete preusmjereni na lažno web odredište na kojem pak morate unijeti svoje podatke s Instagrama kako biste osporili spornu prijavu.

Ako ste i to učinili, vaš Instagram račun je preuzet i online zlikovci kreću u sljedeći korak, slanje WhatsApp poruke.

Kako javlja Watchdog Internet, sljedeći korak kriminalaca je primitak WApp poruke koja će sadržavati snimku zaslona vašeg profila na Instagramu, zajedno s pitanjem radi li se o vašem računu. Naravno, od vas će tražiti uplatu novca kako bi vam račun bio vraćen, no nemojte odgovarati na poruke.

U ovom biste trenu trebali prekinuti svaku komunikaciju i prijaviti slučaj policiji.

Kako vratiti svoj preuzeti račun na Instagramu?

Jedna od prvih stvari koju online kriminalci naprave nakon što ‘upadnu’ u vaš račun je ta da promijene pristupne podatke. Učine li to, Meta, krovna tvrtka koja između ostalog stoji iza Instagrama, poslat će vam automatiziranu poruku e-pošte s obavijesti o promjeni pristupnih podataka.

Važno! Instagramova poruka ove vrste dolazi isključivo s adrese security@mail.instagram.com tako da provjerite sandučić e-pošte koju koristite za prijavu na Instagram, pritisnite opciju Poništi ove promjene te slijedite daljnje upute.

Nisam dobio obavijest od Instagrama, što mi je činiti?

Ako vam kojim slučajem nije stigla poruka e-pošte kojom ste obaviješteni da su vam promijenjeni pristupni podaci možete sami prijaviti Instagramu da vam je račun preuzet.

Dovoljno je otići na https://www.instagram.com/hacked/ te slijedite upute na tom web odredištu.

Nadamo se da smo vam pomogli ovim savjetom, a sve naše ostale tekstove ove namjene možete pročitati preko poveznice TEHNO SAVJETI.