pažnja!

Oprez roditelji, YouTubeova dječja aplikacija opet preplavljena neprikladnim sadržajem

22.03.2019 u 11:08

Bionic
Reading

Zagovaranje samoubojstva, seksualno zlostavljanje i ubojstvo samo su neke od tema koje vrebaju neoprezne roditelje i djecu na YouTube Kidsu

Zabrinuti roditelji sve češće prijavljuju neprikladne sadržaje koji se kriju u prijateljskim crtanim filmovima na YouTubeu. Godinu dana nakon pojave algoritmom stvorenih videa uznemirujućih sadržaja, YouTube Kids danas prolazi kroz fazu puno suptilnijeg 'trolanja'.

Zlonamjerni kreatori sadržaja u 'obične' crtane filmove ubacuju montirane isječke sugestivnog ili eksplicitnog sadržaja, uspješno zaobišavši roditeljevu pažnju. Prosječni korisnik koji zna za YouTube trolove pogledat će početak videa kojeg će pokazati djetetu, vidjeti da nema ničeg opasnog i, primjerice, otići oprati kosu ili na kratko pripremiti nešto u kuhinji dok mališan gleda emisiju.

Nova generacija YouTube trolova u te videe ubacuje kratke isječke koje su već od prije dostupni na YouTubeu, poput onih poznatog 'underground' YouTubera Filthy Franka kako bi se inatili dušebrižnim roditeljima.

Ovakvo ponašanje je, bez dvojbe, neprihvatljivo - čemu svjedoči i službeni odgovor YouTubea koji je stigao kao reakcija na članak The Next Weba vezan uz upravo ovu temu.

'YouTube Kids smo stvorili kako bi djeci olakšali otkrivanje svijeta kroz online videe - od njihovih omiljenih emisija i glazbe do zabavnih edukacijskih programa (kako izgraditi vulkan, na primjer). U programu postoji hrpa alata koji mogu pomoći roditeljima te koji mogu oblikovati korisničko iskustvo prema potrebama vaše obitelji. Uporno radimo na tome da YouTube Kids prilagodimo obitreljima i svaki komentar uzimamo iznimno ozbiljno.Također poštujemo zabrinutost roditelja koji nam svakog dana obraćaju pažnju na problematične videe. Prijavljene videe ručno recenziramo 24 sata dnevno, a svakog koji nije prikladan za djecu brišemo. Također razvijamo nove kontrole koje će roditelji moći koristiti - uključujući i mogućnost ručnog biranja videa i kanala unutar aplikacije. Stalno radimo na poboljšanjima našeg sustava i jasno nam je da je pred nama jako puno posla.' piše u službenom dopisu.

PAZI, SNIMA SE

Pobrojali smo najbolje aplikacije za obradu videa na Androidu

Pogledaj galeriju