RECENZIJA

Odigrali smo intrigantni Feist

12.08.2015 u 07:04

Bionic
Reading

Platformske igre dolaze u svim oblicima i bojama, a danas se bavimo onom koja... pa... naginje više na ugođaj. Upoznate Feist, najnoviju igru švicarskog developera Finji

Ako ste čitav život tražili igru koja podsjeća na Limbo, s radošću vam javljam da sam je našao. Švicarski Feist najlakše je opisati kao Limbo s trolovima, no iskreno – da to kažem, ne bih bio fer prema igri. Ovo je doista jedinstven naslov u kojem ćete vrlo vjerojatno dobiti dobar dojam kako je to biti progonjen.

Vi u njemu preuzimate ulogu bezimenog malog čupavca kojem su šumski trolovi oteli družicu. Nadrealni i pomalo jeziv sidescroller dodatno je podbočen manjkom dijaloga što stvarno puno toga ostavlja vama na interpretaciju. Ta je sirovost, uvjeren sam, najvažniji element igre.

Dobro... to i bježanje. Naime Feist je osmišljen kao kompaktno iskustvo koje vas tjera da razmišljate u hodu te da iskorištavate okoliš kako biste negativcima došli glave. Tu u principu nailazimo na prvi feler. Feist ovisi o donekle nesavršenoj simulaciji fizike koja je, da stvar bude ekstra odurna, integrirana u temeljni gameplay. Što ovo znači na malo jednostavnijem jeziku jest to da ćete češće krepavati zbog nasumičnosti nego zbog svoje  pogreške.

Kamenje koje pada, granje koje vas dovoljno ne odbacuje dok vam za vratom trči čopor kvrgavih manijaka... sve to doprinosi frustrirajućim trenucima zbog kojih, postoji šansa, ovu relativno kratku igru nećete završiti.

Opet, kada stvari okrenete sebi u korist, najčešće navlačenjem protivnika u sigurnu zamku, osjećat ćete se k'o da ste dobili na lutriji. Upravo taj štimung gdje kao žrtva na trenutke, što tupim predmetima, što oštricama s letećih muha, počnete uzvraćati udarac – najbolji je dio igre.

Bez da pretjerano duljim reći ću samo kako Feist u svojoj jednostavnosti gaji nezaobilazni jezivi šarm koji je nosio i nešto mračniji Limbo. Jasno, njegova genijalnost nije ravna onoj u igri koja ga je, barem što se vizuala tiče, inspirirala, no uspoređivanja, pored onih vezanih uz grafiku, nisu baš materijal za građenje neprobojne utvrde negativnih argumenata.

Zaključno, Feist je kratak, težak i zabavan. Ako volite nezavisne igre koje vam nude drukčije i jedinstveno iskustvo, ne postoji razlog zašto ovo ne biste isprobali. Ako pak više volite igre koje vas cijelo vrijeme tješe lakoćom, toplo preporučujemo da Feist ostavite onom čudnom frendu koji vas stalno poziva na neki Steam Greenlight za koji u životu niste čuli.

Feist trailer

Ime: Feist
Žanr: platformska igra
Proizvođač: Finji
Platforme: PC, Mac, Linux

Plus:
- atmosfera
- kompaktnost
- napetost

Minus:

- nasumičnost
- slaba fizika

Ocjena: -4