ZNANOST I PRIRODA

Od lista špinata s tržnice moguće je napraviti potpuno funkcionalno srčano tkivo!

02.04.2017 u 09:08

Bionic
Reading

Tim znanstvenika s Instituta Worcester Polytechnic (WPI) u Massachusettsu objavio je istraživanje u kojem otkrivaju da je moguće iskoristiti špinat za izradu funkcionalnog tkiva srčanog mišića. Veliku ulogu u svemu igra iskorištavanje nervature lista, tj. njegovu transformaciju u krvne žile

Istraživanje objavljeno u časopisu Biomaterials zapravo otkriva potpuno novi način izrade krvožilnog sustava. Dosadašnji pokušaju su uključivali i 3D ispis, no krvne žile se granaju u nevjerojatno male sustave koji su prijeko potrebni da bi tkiva mogla funkcionirati. Bez opskrbe krvi, nutrijentima i kisikom kroz najmanje žile, tkivo vrlo lako odumire. 

Rješenje ipak postoji, a stiže iz nevjerojatnog izvora - lista biljke, tj. špinata kojeg su znanstvenici za potrebe pokusa tek nabavili na tržnici. Iz listova je posebnim procesom izbačeno tkivo biljke, a preostao je tek okvir od celuloze. Znanstvenici naglašavaju kako je celuloza izrazito biološki kompatibilna te se već koristi u brojnim primjerima regenerativne medicine. 

List je u ovom slučaju poseban jer okvir koji preostaje nakon spomenutog procesa omogućuje korištenje njegove nervature (ožiljenja lista) za potrebe prenošenja krvi, a samim time i spomenutih nutrijenata i kisika do tkiva. 

Cilj istraživanja je mogućnost zamjene tkiva kod srčanih bolesnika, no dok je ovaj pokus itekako obećavajuć, stvari su daleko od realizacije.

Teoretski je moguće povezati krvožilni sustav čovjeka (dio srčanog tkiva) kojem će krv prenositi list špinata uz novo srčano tkivo dobiveno umjetnim putem. Uistinu je otvoren novi 'inženjerski' put za krvne žile koje je teško dobiti do sada poznatim metodama. Ipak, teorija je jedno - a praksa donosi brojna nova pitanja (hoće li se celulozni zidovi urušiti/začepiti, koliko će trajati, kuda će točno krv ići u složenijim sustavima, što s migracijom stanica imunološkog sustava...) s kojima će se znanstvenici morati suočiti prije ostvarenja sna. 

Mjesta za optimizam ipak ima. Znanstvenici su se isprva nadali kako će moći iskoristiti ožiljenje lista za prijenos kisika i nutrijenata srčanom tkivu položenom na list. Štoviše, zabilježili su kako se srčano tkivo na listu stišće poput onog normalnog, što je vrlo obećavajuće: 

Spinach leaves can carry blood to grow human tissues Autor: WPI