ANDROID 12

Od iduće godine bit će lakše preuzimati i koristiti aplikacije koje nisu u trgovini Google Play

02.10.2020 u 11:14

Bionic
Reading

Korisnici Androida već sad mogu instalirati i koristiti aplikacije iz drugih izvora. Iduće izdanje tog operativnog sustava trebalo bi dodatno olakšati takva preuzimanja i instalacije

Nova pravila namijenjena razvojnim programerima trebala bi olakšati korištenje trgovina aplikacijama mimo Googlevog dućana Play u sklopu operativnog sustava Android 12.

Korisnici Androida već sad mogu instalirati i koristiti aplikacije iz drugih izvora, poput primjerice Samsungove trgovine Galaxy. Iduće izdanje tog operativnog sustava trebalo bi dodatno olakšati takva preuzimanja i instalacije te pritom zadržati postavljene mjere sigurnosti.

Više pojedinosti o kakvim se promjenama pravila radi bit će objavljeno naknadno. No, svi koji prodaju digitalnu robu u aplikacijama i dalje će morati koristiti sustav naplate ugrađen u Google Play. Aplikacije koje ga ne koriste morat će to početi činiti najkasnije do 30. rujna 2021. godine.

To je bio predmet spora za tvrtku Epic Games, čija je popularna igra Fortnite izbačena iz Playa u kolovozu ove godine nakon što su u Epicu dodali podršku za alternativni način plaćanja. Fortnite je trenutno dostupan samo putem Epicovog web odredišta i drugih trgovina mimo Playa.

U Googleu ne pokazuju naznake popuštanja. Naprotiv, izdvojili su Fortnite kao primjer kako razvojni programeri mogu distribuirati svoje proizvode čak i u slučaju spora s Googleom.

Postoji naročito komplicirana kategorija kupovine u sklopu aplikacije: tvrtke koje su počele dozvoljavati kupcima prodaju 'virtualnih' inačica inače nedigitalnih proizvoda tijekom pandemije koronavirusa.

Te tvrtke, među kojima je primjerice Airbnb, požalile su se zbog uvođenja nove naknade za operativni sustav iOS, piše Verge.

U Apple su se već počeli odricati tih naknada u pojedinim slučajevima, dok su u Googleu objavili kako takve tvrtke neće morati koristiti sustav za naplatu u Playu tijekom narednih 12 mjeseci.

Nakon toga će ponovno procijeniti situaciju kako bi odlučili što i kako će dalje.