BUDUĆNOST JE DANAS

O da, odsad možemo kupiti 3D printane tenisice

14.12.2016 u 08:38

Bionic
Reading

Proteklih godina u Adidasu se igraju korištenjem 3D ispisa za dobivanje obuće. Lani su otkrili konceptni uradak Futurecraft 3D, a sad je došlo vrijeme za prodaju prvih komercijalnih komada obuće dobivenih 3D ispisom: Adidas 3D Runner

Tvrtka je tako i službeno obilježila početak prodaje 3D printanih tenisica za trčanje, iako u ograničenom broju. Tko je poželio ugrabiti par, vjerojatno će imati velikih problema. Pored cijene od 333 dolara (nešto manje od 2.500 kuna), tu je i činjenica da će se za njih trebati zaletjeti do Tokija, New Yorka ili Londona.

Što se dizajna tiče, on je vrlo sličan onom što je Adidas podijelio pobjednicima nedavno održanih Olimpijskih igara. 'Ovo je tek početak priče', rekao je Mikal Peveto, viši direktor Adidasovog Future odjela. 'Stvaranje prilagođene obuće za svako stopalo, uključujući i pojedinačne navike, stil hodanja i trčanja svakako je sljedeći korak za industriju, a Adidas je demonstrirao kako predvodi stvari.'


Tko ne uspije ugrabiti ove tenisice na vrijeme (početak prodaje je 15. prosinca), valja računati na astronomske cijene u preprodaji. Toga će sasvim sigurno biti po internetskim trgovinama i prodajnim stranicama, sve dok se Adidas ne odluči na manje ograničenu proizvodnju.

Prednost korištenja 3D ispisa u proizvodnji tenisica nije tek hvale radi, već osigurava konstrukciju koja pomaže u stvaranju zona namijenjenih visokom i niskom pritisku. Pritom se izbjegavaju i složene radnje koje traže šavove i lijepljenje. Elastičnost, podrška i udobnost su na višoj razini nego kod uobičajenih komada obuće, navodi tvrtka.