ZGODNO ILI...?

Novo kućište za iUređaje stvara fizičke tipke na ekranu

18.02.2015 u 07:44

Bionic
Reading

Ekrani osjetljivi na dodir su proteklih godina doživjeli veliki proboj. Sada se već malo tko sjeća starih ekrana koji su tražili pritisak olovkicom za prilično loša sučelja. Paralelno s pojavom kapacitivnih ekrana, značajno su evoluirale i virtualne tipkovnice. Ipak, postoje kompanije koje smatraju da je za pravo iskustvo 'osjećaj' pri tipkanju i dalje vrlo bitan

Phorm kućište za iPad mini je prvi proizvod kompanije Tactus Technology. Na prvi pogled se čini kako je riječ o tek još jednom dodatku za iUređaje, no zahvaljujući tehnologiji na potpuno ravnoj površini ekrana odjednom mogu 'iskočiti' tipke.

Tactus je na tehnologiji radio kakvih pet godina, a njen glavni dio predstavlja sloj debljine svega milimetra ispunjen posebnom tekućinom. Kroz prozirni dio pokrova koji se nalazi na ekranu zapravo prolazi niz mikroskopski malih kanala, a korisnik pomicanjem sklopa na stražnoj strani kućišta zapravo tjera tekućinu u mjesta koja postaju tipke:

Novo kućište za iUređaje stvara fizičke tipke na ekranu


Kompanija preferira da se izbočine ne zove tipkama, već radije 'vodičima za prste', uz tvrdnju da se nakon kraćeg perioda navikavanja korisnici konačno mogu posvetiti pisanju stvari, a ne 'tipkanju'. Osim verzije za iPad mini koja se sada može kupiti u prednarudžbi za pomalo visokih 99 dolara (što je još i jeftino, s ozbirom da će proizvod van prednarudžbi koštati još 50-tak dolara više), kompanija planira i slična kućišta za druge uređaje - pa i za iPhone. Tko voli, nek' izvoli.