SKANDAL

Novinarka otkrila da šef Salesforcea potajno kupuje zemljište na Havajima. On je sad pritišće

23.04.2024 u 11:01

Bionic
Reading

Nakon što je krenula istraživati anonimne kupovine parcela, Marc Benioff je Dari Kerr dao naslutiti kako drži oko na njoj i njenoj obitelji

Novinarka NPR-a Dara Kerr odlučila je pronjuškati ima li istine u glasinama kako je Marc Benioff kupio zemlju na Havajima. Čini se kako je to prvog čovjeka Salesforcea učinilo nervoznim.

Kerr je objavila rezultate svog istraživanja pod naslovom Tehno milijarder u tišini kupuje zemlju na Havajima. Nitko ne zna zašto. Ujedno je otkrila kako joj je Benioff dao naslutiti da drži oko na njoj i njenoj obitelji.

Kerrina baka odrasla je na Havajima, a Dara je tamo živjela kao dijete. Tijekom posjeta prošlog studenog, čula je glasine kako Benioff stoji iza stotina hektara kupnje zemljišta u gradiću Waimea.

Kopala je dalje i otkrila kako je Benioff kupio 22 parcele u Waimei od 2020. Nijedna od transakcija nije bila pod njegovim imenom, kao ni dokumentacija na koju je Kerr naišla tijekom istrage.

Prateći tragove, do njega je došla preko nekoliko nepoznatih tvrtki, povezanih s jednim poštanskim pretincem i agentom u Palo Altu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Neugodna pitanja

Benioff je doznao za novinarsko istraživanje i preko osobe iz NPR-a zamolio za razgovor.

Prvi put su se sreli putem video veze u prosincu prošle godine. Nakon toga Benioff je počeo slati poruke Kerr o njegovoj filantropiji, 'koja je gotovo sva bila anonimna'. U siječnju, prije nego što su se s Kerrovom sastao uživo, Benioff je od iste osobe iz NPR-a zatražio više informacija o njenom radu.

Potom je nazvao Kerr i tražio da joj kaže naslov članka kojeg priprema. Također je spomenuo da točno zna gdje je odsjela. Upitan kako to zna, odgovorio je kako je to njegov posao.

Tijekom razgovora je iznio više osobnih pojedinosti o novinarki i njenoj obitelji. Izbjegao je odgovoriti na više pitanja, stalno preusmjeravajući razgovor na njegove filantropske aktivnosti na Havajima.

Uznemirio se kad mu je počela postavljati pitanja o tvrtkama s kojima ga je povezala. 'Počeo je govoriti brže i igrati se s papirom u rukama', navela je Kerr. Novinarka je napustila sastanak uznemirena i bez odgovora na pitanje što se točno događa sa zemljom koju je Benioff kupio u Waimei.

Pritisak nakon toga nije popustio. Benioff je o njenom izvještavanju razgovarao s izvršnim direktorom NPR-a Johnom Lansingom.

Benioff, koji je vlasnik časopisa Time i vodi Salesforce više od dva desetljeća, novinarima nije stranac. No, 2006. se hvalio kako je poslao privatnog istražitelja kako bi istražio novinara Wall Street Journala. Sličan način izbjegavanja odgovora o zemlji kupljenoj na Havajima koristilo je nekoliko drugih tehno milijardera, piše SF Gate.