UPOZORENJE IZ ATMOSFERE

Novi video iz NASA-e: Što kad bi ugljični dioksid bio vidljiv?

24.06.2023 u 18:00

Bionic
Reading

To je nešto što svi znamo, osim čudnovate skupine koja ne želi vjerovati ma koliko im dokazivali: ljudska aktivnost glavni je krivac za sve veću količinu ugljičnog dioksida u atmosferu, što sprječava 'odlazak' vrućine u svemir i značajno pridonosi globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama.

Pa ipak, mnoštvo ljudi kao da toga nije svjesno, uključujući i one koji ne dovode u pitanje znanstvena saznanja. Jedan od razloga, makar zvučao banalno, jest činjenica da je ugljični dioksid - nevidljiv. NASA je, međutim, napravila sjajnu kolekciju videa kojima nam žele pokazati svu ozbiljnost situacije tako što su emisije ovog štetnog plina jednostavno - obojali.

Zasluge pripadaju NASA-inom Studiju za znanstvene vizualizacije, gdje su jasno i precizno pokazali gdje se ispušta najviše ovog opasnog stakleničkog plina, i kako se situacija mijenja tijekom jedne godine. U tri videa pokriveni su različiti dijelovi svijeta, s podacima iz 2021., a emisije su prikazane različitim bojama - narančasta za fosilna goriva, crvena za spaljenu biomasu, zelena za kopnene ekosustave i plava za mora i oceane. Plave točke pokazuju gdje se ugljik najviše apsorbira u moru, a zelene su proizvođači ugljika na kopnu. Na ovaj način malo tko može reći da nije svjestan što se događa.

U prvom videu (gore) koji prikazuje prostor sjeverne i južne Amerike, treba obratiti pažnju na dvije zone. Prva je koncentracija zagađibanja u sjeveroistočnom dijelu SAD-a, te - kao suprotnost - zelen pulsiranje Amazone u kojoj drveče apsorbira ugljik tijekom dana. Narančasta boja, nažalost, dominira atmosferom, pokazujući da fosilna goriva koje ona predstavlja zahvaćaju cijeli planet kako mjeseci prolaze. Ako vam je ikad trebao dokaz posljedica gorenja ugljena, plina i nafte, ovdje ga možete naći.

U drugom klipu (gore) prikazani su Europa, Bliski istok i Afrika, i vidljiva je viša koncentracija emisije od fosilnih goriva koja dolazi iz europskih zemalja, te Saudijske Arabije. Također, premda znatno manji, vidljiv je oblak emisija ugljičnog dioksida od paljenja poljoprivrednih površina koji dolazi iz srednje Afrike.

Konačno, treći video iz NASA-e (dolje) pokazuje područje Azije, Australije i Oceanije. Vrlo je vidljivo značajno zagađenje koje sasvim prekriva kineski glavni grad Peking. Zanimljivo je usporediti taj oblak s relativno malim emisijama od fosilnih goriva iznad Australije, jedne od najrjeđe naseljenih država. No, to može zavarati, jer Australija ima najvišu razinu emisiju od ugljena po stanovniku na svijetu, ali su stanovnici rašireni na golemom području. Kad biste svih 26 milijuna Australaca nagurali u jedan grad, kako je to često slučaj u Kini, prizor bi bio značajno drugačiji.

Ono što je posebno depresivno (i vidljivo u nekim drugim video zapisima iz NASA-e) jest način na koji se kopno i more bore ne bi li ugljični dioksid ostao uravnotežen u atmosferi. Taj plin sadrži samo 0,04 posto svih plinova u Zemljinoj atmosferi, ali ima značajan utjecaj na vraćanje vrućine prema površini Zemlje.

Danas, razina ugljičnog dioksida u atmosferi je 420 dijelova u milijun. To je naizgled niska koncentracija, ali je viša nego ikad u posljednjih nekoliko milijuna godina. U svakom je slučaju viša nego je ikad bila otkako ljudska vrsta hoda Zemljom. I nastavit će rasti ako se ne napravi ono što se konstantno propušta napraviti - smanjiti potrošnju fosilnih goriva. A onda nas čekaju toplinski valovi, suše, poplave, snažnije i češće oluje i stvaranje novih klimatskih zona na polovici našeg planeta, uz razorni učinak na živi svijet i povećani rizik od bolesti. Možda i ova vizualizacija koju je napravila NASA pomogne da shvatimo u kolikim smo problemima.