IMAX DIGITALNA 3D KAMERA

Novi 'Transformeri' u novom, još boljem ruhu

27.06.2014 u 13:54

Bionic
Reading

IMAX je na tržište izbacio novu digitalnu 3D kameru. Je li to novo čudo tehnologije ili samo marketinški trik?

Američki redatelj Michael Bay ne odustaje od 'Transformera'. Nema ni potrebe jer su 'Transformeri' jedan od najisplativijih filmskih serijala ikad snimljenih u Hollywoodu. Za četvrti nastavak, koji je prije nekoliko dana stigao u hrvatske i svjetske kino dvorane, gospodin Bay nam je pripremio jedno tehnološko iznenađenje – 'Transformeri: Doba izumiranja' snimljen je novom IMAX 3D digitalnom kamerom.

Još od prvih projekcija u ranim 70-ima, IMAX projekcije su na glasu kao 'ultimativno filmsko iskustvo'. Taj se posebni IMAX doživljaj sastojao od 70 mm projekcije IMAX filmskog formata na ogromnim platnima u gledalištima koja su amfiteatralno organizirana.

Inovatori i tehničari iz IMAX-a su odlučili napraviti korak dalje te učiniti IMAX kamere dostupnima redateljima i filmašima koji snimaju u digitalnim formatima.

Naime, analogna IMAX 3D filmska kamera teži preko stotinjak kila te je prilično neupotrebljiva redateljima holivudskih blockbustera. Takvom kamerom nemoguće je baratati, a kamoli snimati zahtjevne akcijske scene.

Stoga je IMAX razvio laganu i malenu IMAX 3D digitalnu kameru – novo čudo IMAX tehnike teži niti dvanaest kila. A četvrti nastavak 'Transformera' prvi je film snimljen posljednjim krikom IMAX tehnologije. Da budemo precizni – novim IMAX 3D digitalnim kamerama snimljeno je oko 60 posto filma.

Novi 'Transformersi' u novom ruhu

Među fanovima IMAX-a postoji mnogo njih koji kritiziraju kvalitetu IMAX digitalnih projekcija u usporedbi sa starim i analognim IMAX projekcijama. Prema njima su digitalne IMAX projekcije neusporedivo slabije kvalitete od navodno 'zastarjele' analogne filmske tehnologije iz 70-ih. Hoće li ova nova 3D kamera nešto promijeniti? Je li ova nova kamera revolucija u filmskoj tehnologiji ili marketinški trik? Morat ćemo se sami uvjeriti...