GLASINE NE POSUSTAJU

Novi Samsung Galaxy stiže s velikim promjenama, izdvojili smo najzanimljivije

28.09.2018 u 07:24

Bionic
Reading

Ako je vjerovati glasinama, Samsungov Galaxy S10 mogao bi doći značajno izmjenjenog dizajna i nadograđenih značajki. Šuška se o povećim promjenama, pa evo pregleda najzanimljivijih nagađanja

Krenimo od prognoze kako će biti predstavljena tri izdanja modela Galaxyja S10. Iza nje stoji analitičar Ming-Chi Kuo, čija su se predviđanja dosad često pokazala točnima. Između ostalog, predvidio je elemente novih Appleovih iPhonea.

Kuo vjeruje kako će jedan model imati zaslon dijagonale 5,8 inča (14,7 centimetara), drugi 6,1 inča (15,4 cm), a treći 6,4 inča (16,2 cm). Svi će biti zaobljenih rubova, iako bi najmanji mogao imati ravan zaslon.

Veći model Galaxy S10 Plus mogao bi doći u dva izdanja, od kojih bi jedno moglo podržavati superbrze mreže 5G, iako se telekom operateri diljem svijeta tek pripremaju na ozbiljnije uvođenje te napredne mreže.

TEHNO PREGLED

Izdvojili smo najbolje smartfone s velikim zaslonima

Pogledaj galeriju

Ponovno se pojavila glasina kako bi Galaxy S10 mogao napokon dobiti čitač otiska prsta ispod zaslona. Takav senzor već imaju pojedini uređaji kineskih proizvođača, među kojima su Vivo, Xiaomi, Oppo i Huawei. Bio bi rezerviran za skuplja izdanja Galaxyja S10, dok bi jeftinije zadržalo čitač otiska prsta na stražnjoj strani.

Šef Samsungovog odjela za mobitele DJ Koh osobno je najavio kako će Galaxy S10 izgledati značajno drukčije od prethodnika. Nije naveo o kakvim se promjenama radi, ali nagađa se kako je riječ o izmjenama vezanima uz slušalicu.

Navodno Galaxy S10 neće imati tradicionalnu slušalicu na kakvu smo navikli kod praktično svih drugih pametnih telefona već će zvukove tijekom poziva umjesto zvučnika prenositi - zaslon.

  • +21
Samsung Galaxy Note 9 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

To otvara mogućnost prekrivanja cijele prednje strane uređaja zaslonom, bez zubića kakvog je u širu uporabu uveo iPhone X. Pokaže li se ova glasina istinitom, bit će zanimljivo vidjeti kako će Samsung riješiti problem prednje kamere i drugih senzora.

Kad smo već kod kamera, Galaxy S10 mogao bi ih imati straga tri, a sprijeda dvije. Dodatna leća straga bit će opremljena širokokutnim senzorom sa 16 megapiksela, slično kao na uređajima iz LG-jeve serije G i V.

Dvije kamere sprijeda mogle bi omogućiti uvođenje portretnog načina rada za selfije poput onog na iPhoneu X, a priča se i o 3D skeneru lica.

Android Pie Samsung Experience 10.0 on the Galaxy S9 - Leaked Build Izvor: Društvene mreže / Autor: xdadevelopers

Što se hardvera tiče, nagađa se kako će Galaxy S10 pogoniti najnoviji Qualcommov procesor Snapdragon 855, dok bi RAM i memoriju za pohranu trebala pogoniti brža tehnologija, što bi trebalo ubrzati rad smartfona općenito. U pripremi je, navodno, i novo izdanje korisničkog sučelja Experience, koje će biti isporučeno uz najnovije izdanje Androida 9.0 Pie, očekuje se.

Kad možemo očekivati Galaxy S10? Pa, vjerojatno u ožujku iduće godine. Vjerojatno će biti predstavljen tijekom veljače i pušten u prodaju tijekom narednog mjeseca. O cijeni se ne govori puno, ali moguće je kako će početna cijena najjeftinijeg modela biti oko 720 američkih dolara, piše Business Insider.