PET DIMENZIJA

Novi način pohrane podataka mogao bi nadživjeti i ljudsku vrstu

20.02.2016 u 08:37

Bionic
Reading

Istraživači Sveučilišta u Southamptonu na odjelu ORC (Optoelectronics Research Centre) ostvarili su sljedeći potencijalno revolucionaran korak za pohranu podataka u digitalnom obliku

Razvili su medij za pohranu podataka nazvan 5D (pet dimenzija), koji bi mogao biti nasljednikom Blu-ray diskova, ali s mogućnosti trajanja i milijardama godina nakon što nestane ljudske civilizacije. Medij 5D može pohraniti do 360 terabajta podataka na jednom disku, a koji je otporan do temperatura do 1.000°C. Na sobnim temperaturama rok trajanja medija je jednostavno - neograničen. Čak i pri temperaturama od 160°C, ovaj medij i podaci na njemu mogu preživjeti 13,8 milijardi godina.

Čisto usporedbe radi, Blu-ray disk može spremiti 23,5GB (u jednom sloju) podataka i traje oko sedam godina, navode istraživači.


Još 2013. godine, kada je sve bilo u začecima, istraživački tim je uspješno spremio tekstualnu datoteku od svega 300kb na 5D medij. Sada su na njega spremili još i Opću deklaraciju o pravima čovjeka, Newtonove radove, povelju Magna Carta te King James Bibliju. Ovi dokumenti smješteni na mediju bi mogli nadživjeti ljudsku vrstu, rekli su istraživači, dodavši kako njihov istraživački rad treba biti predstavljen na konferencijama koje slijede.

Tim sada traži zainteresirane industrijske partnere kako bi uspješno dalje razvili i komercijalizirali tehnologiju. Ona ima potencijal da bude i finalnom potrebnom tehnologijom za ljudsku vrstu, kad je riječ o mogućnosti spremanja podataka.