bluetooth

Nova doza zaraženih aplikacija za Android; skinulo ih je već milijun korisnika, jeste li među njima?

08.11.2022 u 11:09

Bionic
Reading

Iako u Googleu čine sve da im zlonamjerne aplikacije ne završe u Trgovini Play i budu isporučene korisnicima, to se povremeno ipak dogodi. Dok provjere internetskog diva ne uklone aplikaciju iz dućana, već je skinu milijuni korisnika. Baš kao i u ovom najnovijem slučaju

Računalni stručnjaci upozoravaju na najnoviju prijevaru u Googleovom dućanu aplikacija Trgovina Play. U njega se naime uguralo nekoliko zlonamjernih aplikacija, a posebna pažnja usmjerena je na onu naziva Bluetooth Auto Connect.

Aplikacija je zaražena napašću naziva Android/Trojan.HiddenAds.BTGTHB. Ovaj zlonamjerni softver koriste četiri aplikacije istog programera, a zajedno su prikupile najmanje milijun preuzimanja.

Kada korisnici instaliraju ovu zlonamjernu aplikaciju, potrebno je nekoliko dana prije nego što ona počne pokazivati ​​'svoje pravo lice'. Odgađanje zlonamjernog ponašanja uobičajena je taktika izbjegavanja otkrivanja zloćudnog softvera. Ispostavilo se da ova aplikacija dosta koristi odgode.

Tako nakon odgode zlonamjerna aplikacija otvara web lokacije za krađu identiteta u Chromeu. Sadržaj stranica za krađu identiteta varira: neke su bezopasne i koriste se samo za plaćanje po kliku, a druge su opasnije i služe za krađu identiteta te pokušavaju prevariti korisnike koji ništa ne sumnjaju. Naprimjer, jedno web mjesto uključuje sadržaj za odrasle koji vodi do stranica za krađu identiteta, a tada se korisniku kaže da je zaražen ili da treba izvršiti ažuriranje svojih osobnih podataka.

Kartice preglednika Chrome otvaraju se u pozadini čak i dok je mobilni uređaj zaključan, a kada korisnik otključa svoj uređaj, Chrome će biti nakrcan gomilom otvorenih zlonamjernih web stranica.

Kako bilo, uvijek budite oprezni prilikom preuzimanja aplikacija za svoj mobilni uređaj te svakako pratite naše tehno savjete.

Više detalja o ovoj napasti možete pronaći na ovom linku.