PRIČA SE

Nije samo Samsung - i u Googleu pripremaju AirDrop za Android

29.01.2020 u 09:42

Bionic
Reading

Ako će doista biti ugrađena u Googleov operativni sustav, značajka Nearby Sharing mogla bi učiniti izlišnom aplikacije koje nude te funkcionalnosti

Nakon što je otkriveno kako u Samsungu pripremaju značajku Quick Share, po funkcionalnostima nalik Appleovoj značajki za dijeljenje datoteka AirDrop, isplivalo je kako inačica te značajke u pripremi za smartfone Google Pixel 2 XL, Pixel 4 i OnePlus 7T Pro, pod nazivom Nearby Sharing.

Ta bi značajka trebala omogućiti povezivanje i dijeljenje datoteka sa svim uređajima u blizini korištenjem Bluetootha. Kako je prikazano u ovom video zapisu, moguće je učiniti uređaj s operativnim sustavom Android vidljivim za sve kontakte u Googleu, samo neke od njih ili ga prikriti, tako da svaku datoteku morate ručno prihvatiti.

This is Nearby Sharing - Google's Version of AirDrop for Android Izvor: Društvene mreže / Autor: xdadevelopers

Zasad nije poznato kad bi značajka Nearby Sharing mogla postati i službeno dostupnom. Mogla bi svim korisnicima Androida omogućiti zajednički način dijeljenja datoteka bez obzira koji uređaj koriste.

Google je dosad nudio značajku Android Beam koja je omogućavala dijeljenje datoteka kuckanjem mobitela jedan o drugi, no ona je s vremenom izbačena iz uporabe.

Postoji još i aplikacija Files by Google koja omogućava prijenos datoteka bez internetske veze, ali i primatelj i pošiljatelj ju moraju imati instaliranu kako bi prijenos funkcionirao.

TEHNO PREGLED

Pogledajte neke od najjednostavnijih i najboljih nadzornih kamera u ponudi

Pogledaj galeriju

Oppo, Vivo i Xiaomi najavili su standardizirani softver koji će omogućiti bežični prijenos datoteka između uređaja koje su te tvrtke proizvele.

Pokažu li se glasine o značajki Nearby Sharing istinitima, to znači kako bi softver kineskih proizvođača mogao postati suvišan, kao i onaj kojeg razvijaju u Samsungu, jer bi Nearby Sharing bila ugrađena u operativni sustav.

O novoj značajki za Android ove vrste pričalo se još u lipnju prošle godine, pod nazivom Fast Share. Nearby Sharing navodno je najnovija inačica te značajke, piše Business Insider.